Mikulec: Detektor lži je nadstavba výberových konaní, používajú ho aj súkromné firmy

0
Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vníma navrhované vyšetrenie na detektore lži ako nadstavbu výberového konania na prezidenta Policajného zboru (PZ), nie nosné kritérium. V rozhovore pre TASR poukázal na to, že v súčasnosti sa už využíva aj v komerčnom sektore a niektorých odvetviach štátnej správy.

„Treba si uvedomiť, že toto vyšetrenie je dnes súčasťou výberových konaní mnohých komerčných firiem. Vyšetrenie na polygrafe je vyžadované na niektoré funkcie aj v rámci štátnej správy v Slovenskej republike, takže neprichádzame so žiadnou extrémnou novinkou,“ poznamenal minister. Ide podľa neho o umocnenie výberového konania, „niečo ako psychotesty“.
Zámer z programového vyhlásenia vlády (PVV) prehodnotiť voľbu policajného prezidenta tak, aby sa posilnil vplyv ministra vnútra, nepovažuje Mikulec za porušenie deklarovanej transparentnosti. Vyhlásil, že všetky veci z PVV sa rozpracujú tak, aby v čo najväčšej možnej miere zachovali transparentnosť.
Vláda v programovom vyhlásení navrhla, aby prezident PZ, ale aj ďalší vrcholoví predstavitelia polície a inšpekcie Ministerstva vnútra SR boli pri prijímaní podrobení skríningovému vyšetreniu, tzv. detektoru lži. Taktiež budú musieť zdokladovať svoj majetok a majetok osôb, ktoré s nimi žijú v jednej domácnosti, pričom sa budú zohľadňovať aj ich pôžičky a ostatné pasíva. Prehodnotiť sa má tiež súčasná právna úprava menovania a odvolávania prezidenta PZ tak, aby sa posilnil vplyv ministra vnútra.

- Reklama -