V okolí slovenských riek budú dobrovoľníci zbierať odpadky

0
ilustračná snímka, dobrovoľníčka počas čistenia rieky Hornád v Národnom parku Slovenský raj neďaleko obce Hrabušice Foto: (TASR)

V sobotu sa uskutoční čistenie brehov slovenských riek. Dobrovoľníci po celom Slovensku budú zbierať odpadky v okolí riek ako Dunaj, Hron, Nitra, Parná či Žitava. Informovala o tom Lucia Olívia Ďurčová, spoluorganizátorka aktivity “Zaži čisté rieky”.

 “Počas prechádzky budú účastníci môcť intenzívne precítiť prírodné prostredie. Vyzbieraním odpadu, ktorý pri objavovaní lokality nájdu, tiež podporia ochranu nenahraditeľného prírodného bohatstva, našich vodných zdrojov,” povedala Ďurčová. Dodala, že takýmto spôsobom ľudia prispejú k zachovaniu cenných prírodných biotopov a najviac ohrozených druhov rastlín a živočíchov.
“Túto sobotu začíname priamu akciu, ktorej cieľom je očistiť naše životné prostredie, ale aj seba samých. Zažite čisté rieky – doprajte si zážitok zo spoločného poznávania a čistenia životného prostredia, ktoré je aj vašou vzácnou súčasťou,” uviedli organizátorky aktivity. Dobrovoľníci sa stretnú vo viacerých mestách na Slovensku. Organizátori prosia, aby si ľudia priniesli rukavice, pevné vrece alebo tašku na zber odpadu a vlastnú fľašu na vodu.
Zbieranie odpadkov organizuje nezisková organizácia Human Health Institute – Inštitút pre ľudské zdravie, v rámci platformy Žiť vedomo a v spolupráci s občianskym združením Za našu vodu.

- Reklama -