Je to obrovské uznanie aj pre celú našu zahraničnú službu, uviedol Javorčík vymenovaný za jedného z generálnych riaditeľov Rady EÚ

0
Stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík Foto: TASR

Rada Európskej únie v piatok oznámila, že súčasný veľvyslanec SR pri EÚ Peter Javorčík (52) bol vymenovaný za generálneho riaditeľa pre dopravu, energetiku, životné prostredie a vzdelávanie na Generálnom sekretariáte Rady EÚ. Ministerstvo zahraničných vecí SR víta vymenovanie veľvyslanca Petra Javorčíka do tejto vysokopostavenej pozície a želá mu veľa úspechov pri napĺňaní jeho náročnej a zodpovednej funkcie.

Javorčík je kariérny diplomat a súčasný vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ. Túto funkciu zastáva od roku 2015. Agende európskych záležitostí sa venuje už viac ako 25 rokov. V rokoch 2012 – 2015 bol štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí SR zodpovedným za európske záležitosti. Jeho meno sa spája so začiatkom slovenských eurointegračných ambícií, keď od roku 1995 pôsobil na rôznych pozíciách vtedajšej Misie SR pri EÚ v Bruseli, v rezorte diplomacie bol súčasťou prístupových rokovaní Slovenska do EÚ a pôsobil aj v Európskej komisii v kabinete prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa.

„Touto nomináciou som mimoriadne poctený. Je to obrovské uznanie nielen pre mňa osobne, ale aj pre celú slovenskú zahraničnú službu a našu európsku politiku. Pevne verím, že na tomto dôležitom poste budem môcť zúročiť všetky svoje doterajšie skúsenosti z mojej práce v európskych témach vrátane slovenského predsedníctva v roku 2016. Chcem svoje pôsobenie v novej funkcii zamerať na prospech všetkých občanov EÚ vrátane Slovenska,” uviedol Javorčík pre TASR.

Podľa stanoviska Stáleho zastúpenia SR pri EÚ vymenovanie Petra Javorčíka na tento dôležitý post je tiež dôkazom kvality a vysokej úrovne slovenskej diplomacie. Súčasne je aj vyjadrením očakávaní, že špičkový slovenský diplomat v službách jednej z troch hlavných inštitúcií EÚ “svojimi dlhoročnými skúsenosťami, kompetentnosťou, rozvahou a pragmatickým prístupom prispeje ku kvalitnému fungovaniu spoločných európskych inštitúcii”.

Javorčík sa svojich nových povinností ujme od 1. októbra 2020.

Jeho vymenovanie schválila výberová komisia zložená zo zástupcov Generálneho sekretariátu Rady EÚ a Európskej komisie, ako aj členské štáty EÚ formou písomnej procedúry.

Generálne riaditeľstvo pre dopravu, energetiku, životné prostredie a vzdelávanie je jedným z jedenástich generálnych riaditeľstiev, na ktorých čele stoja generálni riaditelia zodpovední priamo generálnemu tajomníkovi Rady EÚ. Generálne riaditeľstvo pre dopravu, energetiku, životné prostredie a vzdelávanie koordinuje organizáciu viacerých formácií Rady EÚ vrátane Rady pre životné prostredie (ENVI), Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (TTE) a Rady pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport (EYCS). Na tejto úrovni bude slovenský diplomat jediným predstaviteľom spomedzi nových členských krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004.

- Reklama -