Súd v Moskve uznal režiséra Serebrennikova za vinného zo sprenevery

0
Ruský filmový a divadelný režisér Kirill Serebrennikov s ochranným rúškom sedí v súdnej sieni 26. júna 2020 v Moskve. (Foto: TASR/AP)

Moskovský súd v piatok uznal oceňovaného filmového a divadelného režiséra Kirilla Serebrennikova za vinného v kauze sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu. Informovala o tom agentúra Interfax.

Spolu s režisérom v kauze figurujú aj traja jeho kolegovia. V konaní ich kolegyne Sofie Apfeľbaumovej, ktorá v kauze vystupuje tiež, súd nenašiel zlý úmysel, informoval portál Meduza.io s tým, že zatiaľ nie je jasné, či bude uznaná za vinnú.
Všetci obvinení – okrem Serebrennikova aj Jurij Itin a Alexej Malobrodskij – sa podľa vyjadrenia súdu dopustili podvodu – krádeže majetku inej osoby za zneužitia jej dôvery, pričom spáchanú organizovanou skupinou a v obzvlášť veľkom rozsahu.
Podľa súdu ide o spreneveru sumy 133 miliónov rubľov pridelených zo štátneho rozpočtu na projekty a rozvoj moderného umenia v Rusku.
Serebrennikov a jeho kolegovia obvinenia odmietajú ako absurdné. Mnohí režisérovi prívrženci v Rusku vnímajú vznesené obvinenia ako trest za Serebrennikove názory na súčasné ruské vedenie. Jeho inscenácie – od drámy cez operu po filmy, zosmiešňovali lživé vyjadrenia z úst predstaviteľov štátnej moci, korupciu i rastúci konzervativizmus v ruskej spoločnosti.
Režisérovo zadržanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám bola stiahnutá. Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci.
Portál Meduza.io informoval, že v Berlíne sa v piatok, v čase vynášania rozsudku pred súdom v Moskve, konala akcia na podporu Serebrennikova. Režisérovi kolegovia a priatelia sa dostavili aj na zasadnutie moskovského súdu, aby si vypočuli rozsudok. Ďalší sa zišli pred budovou súdu, dodal portál Meduza.io.
Serebrennikovove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu v Rusku – okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.

- Reklama -