India zvýšila počet vojakov na hranici s Čínou

0
Indicko-čínska hranica. foto: TASR/AP

India vo štvrtok prvýkrát priznala, že zvýšila počet svojich vojsk na spornej himalájskej hranici s Čínou, ktorá v oblasti takisto hromadí ozbrojené sily, píše agentúra AFP.

Indické ministerstvo zahraničných vecí však z rastúceho napätia obviňuje Čínu, ktorá údajne s nasadzovaním jednotiek do spornej oblasti začala.

Ministerstvo takisto varuje pred ďalším zhoršením vzťahov v prípade, že bude táto situácia pokračovať.

India a Čína sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za minulotýždňový incident v kašmírskom regióne Ladákh, pri ktorom zahynulo 20 indických vojakov. Aké veľké straty utrpela Čína, nie je známe.

Obe strany neskôr uviedli, že napätie vyriešia mierovou cestou a “vynaložia úsilie, aby upokojili situáciu a zabezpečili mier a pokoj v pohraničnej oblasti”.

Indické ministerstvo tento postoj potvrdilo, pričom však uviedlo, že “obe strany majú v oblasti aj naďalej nasadený veľký počet vojenských jednotiek”. Čína údajne koncentruje jednotky v regióne už od začiatku mája.

Spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami.

Indické médiá a iné zdroje naznačili, že sa zdá, že India prenikla do čínskych oblastí, ktoré obsadzuje Čínska ľudová oslobodzovacia armáda, vrátane severnej strany jazera Pangong Tso a častí strategicky dôležitého údolia rieky Galván.

- Reklama -