Až 60-percentný medziročný pokles v predaji áut. Čo z mála išlo najviac?

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

Majitelia si na Slovensku v máji zaregistrovali 4123 nových osobných automobilov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď počet registrácií dosiahol 9888 automobilov, ide o úbytok 58,3 %. Naďalej pretrváva pokles predaja, ktorý sa iba pomaly štartuje. Očakávame, že celoročný trh poklesne najmenej o 30 %, informoval vo štvrtok Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.

Viac ako polovičný prepad zaznamenal ZAP medziročne aj u registrácií malých úžitkových automobilov. Tie dosiahli v máji počet 425 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom vozidiel 858 predstavuje pokles 50,47 %.

Prvé tri priečky v počte predaných osobných vozidiel obsadili v apríli značky Škoda, Hyundai a Volkswagen a v malých úžitkových vozidlách najvyšší trhový podiel zaznamenali značky Fiat, Peugeot a Citroën. Podľa druhu pohonu si takmer 66 % zákazníkov vybralo vozidlá s benzínovým motorom, na druhom mieste s podielom viac ako 21 % skončili autá s naftovým motorom a tretie skončili benzínové automobily s hybridným pohonom. Tie si zaregistrovalo viac ako osem percent zákazníkov.

- Reklama -