Hospodárstvo: Ekonomika USA v 1. kvartáli klesla o päť percent

0
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR

Ekonomika USA v 1. kvartáli medziročne výrazne klesla. Vývoj však bol v súlade s očakávaniami.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od januára do marca medziročne znížil o 5 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu potvrdilo svoj predchádzajúci odhad z mája.
To bola prvá kontrakcia HDP od poklesu o 1,1 % v 1. štvrťroku 2014 a najvýraznejšia od pádu o 8,4 % v poslednom kvartáli 2008.
Dôvodom negatívneho vývoja bola pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla Spojené štáty na konci marca, a opatrenia na zastavenie jeho šírenia. V prebiehajúcom kvartáli sa očakáva ešte podstatne prudší pád, ktorý by podľa analytikov mohol v medziročnom porovnaní dosiahnuť až 30 %. To by bola najvýraznejšia zaznamenaná kontrakcia ekonomiky USA od začiatku zaznamenávania údaju v roku 1947. Doterajší negatívny rekord bol zaznamenaný v 1. štvrťroku 1958, keď HDP klesol o 10 %.
Mnohí experti predpokladajú, že ekonomika sa prudko oživí v 3. štvrťroku (júl – september). Rozpočtový úrad Kongresu (CBO) prognózuje medziročný nárast o 21,5 %. Zotavovanie by však mohla spomaliť ďalšia vlna pandémia, ktorej sa mnohí experti obávajú, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v USA sa opäť rýchlo zvyšuje.

- Reklama -