Prvých sto dní Naďa: Prvoradý bol boj s ochorením COVID-19

0
Minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Po nástupe do funkcie bolo prvoradou úlohou urobiť maximum v boji s ochorením COVID-19, ale aj zastaviť netransparentné procesy. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to uviedol pre TASR v hodnotení svojich prvých 100 dní vo funkcii. V ďalšom pôsobení deklaruje dodržiavanie princípu zodpovednosti a transparentnosti pri každom rozhodovacom procese v rezorte.

Pandémia nového koronavírusu podľa Naďa dočasne ovplyvnila aktuálne ciele a priority rezortu. Okrem boja s vírusom označil za dôležitú úlohu zastavenie netransparentných procesov v rezorte.

„Preto som už od môjho nástupu pracoval na tom, aby všetko, čo môže byť zverejnené, aj zverejnené bolo,” vyhlásil. Sprístupnil preto zmluvy na vrtuľníky UH-60M Black Hawk a stíhacie lietadlá F-16. Avizuje tiež zverejnenie ďalších uzavretých kontraktov na vojenskú techniku.

Minister pripomenul, že počas prvých sto dní upravil tiež postup pri obstarávaní 3D rádiolokátorov, zastavil netransparentné projekty na viacúčelové taktické vozidlá 4×4 a bojové obrnené vozidlá 8×8 a zrušil mimoriadne povýšenie a vymenovanie vojakov v zálohe Andreja Danka do hodnosti kapitána a Tomáša Boreca do hodnosti plukovníka.

„Tiež sme zastavili neprimerané príjmy v rezorte obrany, napríklad v prípade vodiča bývalého generálneho tajomníka Služobného úradu Ministerstva obrany SR, ktorého príjem bol vo výške 4498 eur alebo bývalého riaditeľa Vojenského spravodajstva, ktorého februárová výplata v čistom predstavovala 12 000 eur,” priblížil.

Za jednu z výziev označil Naď stav vojenských útvarov a zariadení Ozbrojených síl SR.

„Čaká nás veľa práce, pretože stav, v ktorom sa nachádzajú, vrátane infraštruktúry, je v niektorých prípadoch havarijný,” skonštatoval s tým, že príslušníčky a príslušníci Ozbrojených síl SR si zaslúžia dôstojné a bezpečné podmienky pri výkone povolania.

Prioritami a cieľmi zostávajú pre ministra euroatlantická, otvorená komunikácia, plnenie záväzkov, ktoré nám vyplývajú ako členovi Európskej únie a NATO, zodpovedné a plnohodnotné partnerstvo, schopnosť zvládať nové bezpečnostné výzvy, systémová a transparentná modernizácia ozbrojených síl a skvalitnenie podmienok pre našich vojakov.

„Verím, že spoločným úsilím prispejeme k tomu, že rezort obrany bude hodnotený ako jedna z najdôveryhodnejších inštitúcií,” dodal.

- Reklama -