Dámy, pozor: nebezpečná kozmetika

0
oil, bottle, thyme
Ilustračná snímka, kozmetika, parfém. Zdroj: StockPack

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné parfumy a kozmetické výrobky v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a Českej republike. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Potenciálne nebezpečný pre zdravie je parfum Sunflowers-Perfume pochádzajúci zo Spojeného kráľovstva. V parfume zistili prítomnosť látok, ktoré neboli uvedené v zozname zložiek.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas varuje aj pred parfumami FAMA- Perfume značky beautiful parfum pôvodom z Číny a CDL 5 – Perfume – Parfum značky Clair de Lune So French, ktorý nemá uvedenú krajinu pôvodu. Tiež obsahujú látky neuvedené v zozname zložiek. Neuvedenie aromatických látok v daných koncentráciách podľa hlavného hygienika odporuje nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

„Táto informácia pomáha spotrebiteľom chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu u citlivých osôb,“ priblížil Mikas.

Problémové je podľa ÚVZ aj sérum na rast mihalníc Spectacular Eyelash Conditioner značky Vivele pochádzajúce z Rakúska, ktoré obsahuje nebezpečnú látku v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

„Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike,“ varuje Mikas.

- Reklama -