Advokátska komora predložila ministerke novelu, ktorá umožní informovať o disciplinárkach

0
Tomáš Borec, predseda Slovenskej advokátskej komory (Autor: TASR)

Povinnosť mlčanlivosti Slovenskej advokátskej komory (SAK) v disciplinárnych konaniach by mohla byť čiastočne prelomená. Vyplýva to z novely zákona o advokácii, ktorú predsedníctvo SAK predložilo ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

 „Naším cieľom je umožniť transparentné informovanie v takom rozsahu, aby nedošlo k ohrozeniu advokátskeho tajomstva a dôvernosti komunikácie medzi advokátom a klientom,“ informuje SAK. Zároveň chcú však vytvoriť podmienky na objektívnejšie informovanie o výkone disciplinárnych právomocí SAK. „Zákon o advokácii nám takúto možnosť zatiaľ nedáva,“ dodáva SAK.
Advokáti chcú taktiež zmenu v procesnom predpise používanom pri disciplinárnych konaniach. Riadiť sa chcú po novom Správnym a nie Trestným poriadkom. „Používanie Správneho poriadku ako podporného predpisu pri disciplinárnych konaniach umožňuje jednoduchšie vedenie procesu ako aj jednoduchšie dokazovanie v jeho priebehu,“ vysvetľuje stanovisko SAK.
SAK zároveň informuje, že vedie disciplinárne konania voči deviatim advokátom spomínaných v Threeme Mariana Kočnera. Medzi nimi je podľa medializovaných informácií napríklad i obhajca Mariana Kočnera v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Marek Para. Advokáti tiež pripomínajú, že SAK ani jej revízna komisia nemajú vyšetrovaciu právomoc. Za nespravodlivé tak považujú očakávania o suplovaní orgánov činných v trestnom konaní, ak podstata podozrení voči niektorým advokátom spočíva v možnom spáchaní trestných činov.

- Reklama -