Šanta kandidatúru na šéfa generálnej prokuratúry prijme, navrhnúť ho musí relevantný subjekt

0
Na snímke vľavo právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic a vpravo prokurátor Ján Šanta (Autor: TASR)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta kandidatúru na funkciu generálneho prokurátora SR prijme, ak ho navrhne relevantný subjekt a bude mať masívnu podporu.

“Pre mňa by bolo najideálnejšie, ak by navrhovateľmi boli subjekty jednak z akademického prostredia, kde pôsobím 25 rokov. Mám na mysli teda najmä právnické fakulty na jednej strane, možno medzitým aj nejaká iná profesijná právnická organizácia, a končiac konkrétnymi poslancami. To znamená, že takáto masívna podpora by bola tou skutočnosťou, keď by som už nemal dôvod hovoriť nie,” uviedol prokurátor.
Šanta dozoroval známu kauzu televíznych zmeniek, v ktorej figuruje bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, podnikateľ Marian Kočner a najnovšie Štefan Ágh. Od začiatku, od roku 2004 dozoroval kauzu nebankoviek, v ktorej je obžalovaný podnikateľ Jozef Majský, ako aj proces s východoslovenským podnikateľom Mikulášom Varehom.
Zastrešoval aj kauzu prvého nebankového subjektu na Slovensku Unifa Invest Košice z roku 1995. Unifa Invest lákala investorov na 60-percentný výnos ročne a bola prvou skrachovanou nebankovou inštitúciou na Slovensku. Dozoroval vyše 30 vrážd, množstvo drogových trestných činov a prípady viacerých zločineckých skupín na východnom Slovensku vrátane zločineckej skupiny pod vedením Róberta Holuba.

- Reklama -