Čína dôrazne odmieta zasahovanie EÚ do záležitostí okolo Hongkongu

0
Demonštrácia v Hongkongu (Autor: TASR)

Čína v utorok odmietla upozornenie Európskej únie, týkajúce sa zavádzania nového sporného zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, a čínske ministerstvo zahraničných vecí dôrazne uviedlo, že je to “domáca záležitosť”. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Lídri Únie v pondelok na videosummite EÚ – Čína upozornili, že zavádzanie zákona v Hongkongu nie je v súlade s medzinárodnými záväzkami Číny. Únia sa obáva, že takáto politika môže ohroziť poloautonómny štatút tohto územia a postavenie Hongkongu ako globálneho finančného centra.

„Sme proti akémukoľvek cudziemu zasahovaniu do tejto záležitosti,” uviedol Wang Lu-tchung, generálny riaditeľ oddelenia pre európske záležitosti na čínskom ministerstve zahraničných vecí. Dodal, že Čína dala jasne najavo svoj postoj na pondelkovom videosummite čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a najvyšších predstaviteľov EÚ.

Sporný zákon o národnej bezpečnosti zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Parlament v Pekingu, Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov, ho schválilo koncom mája.

Schválený zákon zároveň stojí nad hongkonskými zákonmi, uvádza čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

- Reklama -