Groteskná podoba rasizmu. Pelosiová nariadila odstrániť portréty južanských politikov z Kapitolu

0
Na snímke líderka demokratickej menšiny v americkej Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová (Autor: TASR)

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nariadila vo štvrtok odstránenie portrétov štyroch bývalých južanských kongresmanov z budovy Kapitolu vo Washingtone, v ktorej zasadá americký Kongres. Podľa jej slov títo konfederační politici predstavujú “grotesknú” podobu rasizmu, napísala agentúra AFP.

Pelosiová požiadala hlavnú úradníčku Snemovne reprezentantov Cheryl Johnsonovú, aby maľby s podobizňami konfederačných zákonodarcov z Kapitolu odstránila v piatok 19. júna – v deň, keď v USA slávia sviatok Juneteenth. Ten je spomienkou na zrušenie otroctva v Spojených štátoch, ku ktorému došlo 19. júna 1865.

„V posvätných sálach Kongresu ani na žiadnom inom čestnom mieste nie je miesto pre spomienky na mužov, ktorí stelesňujú násilné predsudky a groteskný rasizmus Konfederácie,” napísala Pelosiová v liste adresovanom Johnsonovej.

Ide o portréty predsedov Snemovne reprezentantov z 19. storočia: Roberta Huntera z Virgínie, ktorý bol zároveň ministrom zahraničných vecí; Howella Cobba, ktorý pôsobil ako minister financií a guvernér štátu Georgia; Jamesa Orra z Južnej Karolíny a Charlesa Crispa z Georgie.

Svoju žiadosť predniesla Pelosiová pri príležitosti sviatku na počesť zrušenia otroctva v Amerike. Upozornila pritom na súčasný “okamih mimoriadneho národného utrpenia, keď žialime nad stovkami Američanov tmavej pleti zabitých v dôsledku rasovej nespravodlivosti a policajnej brutality”. Narážala na protesty naprieč Spojenými štátmi, ktoré vypukli po násilnom zabití Afroameričana Georgea Floyda belošským policajtom 25. mája.

Vo viacerých štátoch USA ľudia odvtedy zvrhli sochy vojakov Konfederácie, ktorá počas americkej občianskej vojny (1861 – 1865) bojovala za zachovanie otroctva. Pelosiová minulý týždeň vyzvala na odstránenie 11 pamätníkov Konfederácie z budovy Kapitolu vrátane pamätníka prezidenta Konfederácie Jeffersona Davisa.

- Reklama -