Kollár o rekreačných poukazoch: Štát by ich mohol preplácať za zamestnávateľa

0
Boris Kollár (Sme rodina), predseda NR SR (Autor: TASR)

Štát by mohol refundovať príspevok na rekreáciu za zamestnávateľa. O tomto návrhu už rokovala koaličná rada, momentálne je v štádiu prepočítavania. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ak by sa návrh dostal do parlamentu, mal by sa podľa neho prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní.

„Verím, že budeme môcť aj tomuto segmentu týmito poukážkami rozhodne veľmi masívne pomôcť,” poznamenal Kollár. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR podľa generálneho riaditeľa sekcie cestovného ruchu Radúza Dulu navrhuje, aby výška zostala na sume 500 eur, štát by však mal refundovať tento príspevok za zamestnávateľa, v súčasnosti je to zhruba 55 %.

„Vychádzame z toho, že do príspevku na rekreáciu sa zapojí do 450 000 ľudí. V prípade, že sa tak stane, zachránime približne 20 000 až 30 000 pracovných miest, ktoré sú dnes v oblasti cestovného ruchu a v príslušných službách, ktoré s tým súvisia,” priblížil.

Ak by sa v tomto smere neurobilo nič, malo by to podľa Dulu dosah na štátny rozpočet vo výške 323 miliónov eur.

„V prípade, že zavedieme takúto schému refundácie zamestnávateľovi za rekreačný poukaz, tak pri 450 000 využitých poukazoch bude znamenať, že to bude mať nulový dosah na štátny rozpočet,” ozrejmil s tým, že to súvisí so záchranou tisícok pracovných miest. Od januára podľa neho prišlo v oblasti ubytovacích a stravovacích služieb o prácu už 9000 ľudí, pričom ide o údaj po apríl.

Opatrenie by podľa Dulu malo trvať do konca roka 2021. V súčasnosti zároveň platí kritérium, že pracovník musí byť minimálne dva roky zamestnaný u jedného zamestnávateľa, to by nateraz malo byť pozastavené.

„Platilo by veľmi jednoduché, kto nie je v skúšobnej lehote, má nárok na refundáciu rekreačného poukazu,” skonštatoval. Slabšie príjmové skupiny by mali mať refundáciu od štátu vyššiu a silnejšie dostanú menší príspevok, stále sa to však podľa neho prepočítava.

Rezort dopravy zároveň zvažuje ďalšie opatrenia pre oblasť cestovného ruchu. Pracuje na oživení agentúry na podporu cestovného ruchu. Cieľom má byť zvýšenie viditeľnosti SR v zahraničí. V zmysle programového vyhlásenia vlády tiež plánuje zníženie sadzby DPH pre oblasť cestovného ruchu. Rezort chce súčasne podporiť tento segment prostredníctvom štrukturálnych fondov.

„Chceme využiť práve aj prostriedky z plánu obnovy,” dodala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková.

Medzi ďalšie plánované opatrenia podľa nej patrí napríklad zavedenie osobitných turistických vlakov a tiež marketingová kampaň. Tú financuje rezort dopravy a jej cieľom je zviditeľniť domáci cestovný ruch. Kampaň sa už uskutočňuje, podľa Brunckovej na ňu bolo vyčlenených okolo 300 000 eur. Predseda parlamentu zároveň apeloval na ľudí, aby využili možnosti dovoleniek na Slovensku.

Prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák avizované opatrenia víta. Skonštatoval, že ide o opatrenia, ktoré navrhoval aj samotný zväz. Zníženie sadzby DPH je podľa neho dobrý nástroj pre gastro, pomôže najmä malým a stredným podnikom.

„Je veľmi dôležité, aby štát urobil ten ústupok a možno menej peňazí si vypýtal formou DPH, aby viac prostriedkov zostalo práve podnikateľom,” zdôraznil. Rekreačné poukazy refundované štátom by zasa podľa neho mohli zvýšiť záujem Slovákov o dovolenku na Slovensku.

- Reklama -