Napätie na hraniciach Kóreí: Sever chystá do demilitarizovaných zón vojakov

0
Ilustračná snímka. Vozidlá smerujúce na vojenskú prehliadku v Pchjongjangu (Autor: SITA)

Severná Kórea v stredu oznámila, že opäť rozmiestni svojich vojakov v dvoch zónach v blízkosti hraníc s Južnou Kóreou. Ide o oblasti Kesong a Diamantová hora, ktoré boli demilitarizované na základe medzikórejských dohôd a v ktorých v minulosti fungovali spoločné projekty v oblasti turizmu a ekonomickej spolupráce.

O rozhodnutí opätovne rozmiestniť vojakov v oblasti Kesongu a Diamantovej hory informoval v stredu generálny štáb severokórejskej armády, napísala agentúra AP.

Príslušné vyhlásenie zverejnila štátna tlačová agentúra KCNA deň po tom, ako KĽDR v utorok zničila medzikórejský styčný úrad v pohraničnom meste Kesong a prerušila všetky komunikačné linky s Južnou Kóreou.

Severokórejské jednotky sa podľa generálneho štábu rozmiestnia v turistických objektoch na Diamantovej hore a tiež v priemyselnej zóne v Kesongu.

V minulosti boli obe tieto príhraničné lokality vnímané ako symboly spolupráce oboch Kóreí. Už roky sú však mimo prevádzky v súvislosti s medzinárodnými spormi okolo jadrových programov KĽDR.

Severná Kórea v stredu zároveň avizovala, že obnoví “všetky typy pravidelných vojenských cvičení” v blízkosti prísne stráženej medzikórejskej hranice. Okrem toho opäť vybuduje strážne stanovištia v prihraničných oblastiach a obnoví lety balónov s propagandistickými letákmi do Južnej Kórey.    

Podľa agentúry AP tieto kroky prakticky anulujú dohodu o zmiernení napätia, ktorú obe Kórey uzavreli v roku 2018.  

Pchjongjang taktiež v stredu “rozhodne” odmietol návrh Južnej Kórey, aby obe strany vyslali svojich osobitných vyslancov s cieľom zmierniť súčasné napätie, uviedla agentúra KCNA.  

- Reklama -