Kamenický by rád videl ekonomiku v stave ako pred krízou, Heger chce viac

0
Ladislav Kamenický (Autor: TASR)

Slovensko musí zachraňovať to, čo pre pandémiu nového koronavírusu padlo a dostať ekonomiku na úroveň, na akej bola pred krízou. Myslí si to podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (Smer-SD), súčasnú vládnu koalíciu kritizuje za smelé, ale nie realistické vízie. Počas diskusie v relácii RTVS O 5 minút 12 mu oponoval podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ktorý tvrdí, že Slovensko treba dostať do oveľa lepšieho stavu, v akom bolo pred koronakrízou.

 „Slovensko potrebuje výraznejšiu pomoc ako okolité krajiny, pretože zasiahnuté bolo naozaj najvýraznejšie, sme v top štvorke zasiahnutých krajín,“ uviedol Heger s tým, že rok 2020 bude musieť „nejako prehrmieť“ a vládny kabinet urobí všetko pre to, aby ekonomiku udržal. „Pozitívnou správou je historicky jeden z najvyšších prognózovaných rastov na rok 2021,“ dodal minister.

Podľa Kamenického by teraz malo byť témou, na čo sa minú dodatočné peniaze od Európskej komisie. „Môžeme hovoriť o reformách, môžeme hovoriť o vede a výskume, čo sú všetko veľmi dobré veci, ale my sa momentálne musíme dostať do stavu, v akom sme boli pred koronavírusom, čiže musíme zachraňovať to, čo padlo – podniky, služby, gastro a podobné veci,“ dodal Kamenický.

Naďalej vyčíta vládnej garnitúre aj nedostatočnú pomoc pre podnikateľov. Zatiaľ štát podľa jeho slov vyplatil v priamej pomoci niečo vyše 230 miliónov eur, Heger však sľuboval miliardu mesačne. „Z materiálu ekonomického krízového štábu je jasné, že 47 % žiadne opatrenie dodnes nevyužíva,“ uviedol Kamenický. Z toho dve tretiny by pomoc využiť chceli, avšak buď nespĺňajú podmienky, alebo tvrdia, že pomoc je na nízkej úrovni a je pomalá.
Heger však oponoval, že pomoc bola spočiatku pomalá práve pre bývalú vládnu garnitúru, keďže na účtoch nenechali peniaze a na pomoc teda musela súčasná vláda využiť eurofondy, pričom pravidlá Európskej komisie pre štátnu pomoc sú veľmi striktné.

Ako dodal minister financií, Slovensko je proexportnou krajinou, avšak dopyt zahraničia v súčasnej situácii ovplyvniť nevie. Preto sa chce vláda zamerať na stimulovanie domáceho dopytu a spotreby. Ako presne to chce urobiť, zatiaľ Heger neprezradil. Ako však tvrdí Kamenický, ľuďom treba dať najskôr peniaze, aby mali čo minúť. „Máte toľko peňazí, ako ešte žiaden minister financií k dispozícii nemal,“ uviedol. Ako uzavrel Kamenický, podľa neho bude vizitkou tejto vlády nezamestnanosť.

- Reklama -