Pellegrini spravil podraz. Egoistické rozhodnutie. Čakal, že mu donesieme predsednícku stoličku pod nos, kritizuje Beňová

0
Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) (Autor: TASR)

„Bolo to vyslovene egoistické a sebecké rozhodnutie… A je to škoda. Členská základňa, ani ľudia ktorí ho podporovali si toto od neho nezaslúžili,” vyhlásila na margo odchodu Petra Pellegriniho zakladateľka Smeru, europoslankyňa Monika Beňová. Jeho ďalší osud ju viac nezaujíma, povedala v rozhovore pre ParlamentneListy.sk.

Situácia v strane Smer sa dramaticky zmenila. 

Pre mňa ani nie.

Tak Peter Pellegrini už nie je podpredsedom strany, rozpráva, ako plánuje zber podpisov pre registráciu vlastnej strany, mnohí členovia strany Smer majú dilemu či ostať, alebo odísť s ním…

Ok. 

Vy ste ho tiež podporovali v ambíciách a názoroch, hoci ste trvali na vnútornej diskusii,  nepríde Smer aj o vás?

O mňa určite nie. 

Ako to teda vidíte? 

Vidím to tak, že podľa toho všetkého, čo odznelo, a podľa toho, ako rýchlo menil Peter Pellegrini svoje názory, tak jemu vlastne nešlo o  nejaké programové veci, o nič, ale bolo to vyslovene egoistické a sebecké rozhodnutie a bieda opozície. A je to škoda. Je to veľká škoda. Členská základňa ani ľudia, ktorí ho podporovali, si toto od neho  nezaslúžili. 

Podľa vás teda  Peter Pellegrini sklamal členov Smeru?

Ja si myslím, že sklamal väčšinu členskej základne. A myslím si, že s  ním odchádzajú iba tí ľudia, ktorí nemali naplnené  nejaké osobné predstavy, že to vôbec nebolo o programe.

Podľa  sociológa Haulíka budú možno niektorí,  čo chcú s Pellegrinim odísť, rozčarovaní. Nebudúmu totiž vyhovovať. Príliš by totiž pripomínali tú minulosť Smeru, od ktorej sa chce Pellegrini odstrihnúť.

To ja neviem. Budem veľmi úprimná. Mňa vôbec nezaujíma, čo  bude ďalej robiť Peter Pellegrini. Nezaujíma ma to. To, čo urobil voči našej strane, považujem za podraz. Zvlášť preto, že  mu boli vytvorené všetky podmienky, aby  kariérne rástol v strane, zvlášť preto, že nikdy nevzniesol, a to zdôrazňujem, že nikdy, žiadnu konkrétnu námietku proti  programovým veciam v strane a v princípe nevzniesol žiadnu konkrétnu námietku ani počas obdobia, kým strana bola vo vláde a kým teda on mal zabezpečené komfortné postavenie. Toto všetko sa začalo po voľbách, keď sa Smer dostal do opozície a  keď on bol presvedčený, že mu niekto donesie pod nos predsednícku stoličku. 

Ak sa ale predtým hovorilo o oslabení strany, kým bol len rozkol v strane, teraz je jasné, že došlo k reálnemu oslabeniu…

Brala by som to ako oslabenie, keby Peter Pellegrini bol poctivo zviedol ten súboj o post predsedu strany. Ale on ho nezviedol. On zbabelo pred súbojom utiekol. Preto to nevnímam ako oslabenie, ale ako ukázanie sa charakterových vlastností ľudí, ktorí vždy mali možnosť pôsobiť vo vysokých funkciách a akonáhle je strana v opozícii, sú prví, čo z nej utekajú. Takže pre mňa a z môjho pohľadu to nie je žiadne oslabenie, ani personálne a už vôbec nie programové oslabenie.

A čo sa týka voličskej základne?

Čo sa týka voličov, uvidíme. Za voličov nemôže nikto rozhodovať. Teraz je na nás, aby sme naďalej robili dobrú sociálno-demokratickú politiku, a Peter Pellegrini a tých pár ľudí, ktorí s  ním odídu, musia ukázať, o čo im vlastne ide. Ak ponúknu to isté, čo robili 20 rokov a čo robí Smer, tak to naozaj len bude dôkazom toho, že im išlo iba o nejaké personálne posty a nie o inú politiku, inú kvalitu politiky, o nič. Pretože tá kvalita politiky im 20 rokov neprekážala, ani Rišovi Rašimu, ani Petrovi Žigovi, ani Petrovi Pellegrinimu. Denisa Saková sa stala členkou strany pred troma rokmi, Peter Kmec je členom veľmi krátky čas, to nie sú mená so zásadným presahom na voličov Smeru.

- Reklama -