Británia: Podpora pre Johnsonovo riešenie koronakrízy prudko poklesla

    0
    Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu sa prechádzajú v Hyde Parku v Londýne 17. mája 2020. (Autor: TASR/AP)

    Prvýkrát od začiatku pandémie tak podľa výsledkov prieskumu prevážil u britskej verejnosti názor, že Johnsonova vláda nerieši súčasnú zdravotnú krízu dobre. Kritický postoj vyjadrilo 49 percent respondentov, zatiaľ čo 47 percent kroky kabinetu schvaľovalo.

    Johnson si predtým dokázal dlhé týždne udržať vysokú podporu verejnosti pre svoje kroky v boji proti šíreniu koronavírusu.

    Najvyššiu úroveň jeho podpora dosiahla po 23. marci, keď požiadal svojich spoluobčanov, aby neopúšťali svoje domovy s výnimkou nevyhnutných prípadov. Jeho stratégii vtedy vyjadrilo podporu až 72 opýtaných, proti bolo len 21 percent.
    Vysokú podporu si Johnson udržal aj v priebehu apríla a začiatkom mája. Prudký pokles podpory odhalil až prieskum vykonaný v priebehu tohto týždňa.  
    Stalo sa tak potom, ako premiér minulú nedeľu ohlásil uvoľnenie prísnych reštriktívnych opatrení. V najnovšom prieskume YouGov tento krok podporilo 36 percent opýtaných, zatiaľ čo 49 percent s ním vyjadrilo nesúhlas. Podľa 54 percent respondentov zašlo uvoľnenie príliš ďaleko.

    Johnsonovu stratégiu v oblasti boja proti koronavírusu vo všeobecnosti podporujú prevažne ľudia nad 50 rokov, zatiaľ čo mladšie ročníky sa k nej vyjadrujú kriticky. Premiérove kroky väčšinou nevnímajú ako dobré obyvatelia Londýna či Škótska, teda oblastí s vyšším výskytom nákazy. Ostatné časti Británie vnímajú vládnu “koronapolitiku” skôr pozitívne.

    Mnohí z účastníkov prieskumu (73 percent) tiež vyjadrili potrebu, aby im vláda konkrétnejšie povedala, čo by teraz mali a nemali robiť v záujme udržania epidémie pod kontrolou. Nestačí im pritom len Johnsonom opakovaná rada, aby používali svoj “zdravý rozum”.

    - Reklama -