Smeráci a kotlebovci chcú v nedeľu zatvorené obchody. Návrhy predložia na ďalšiu schôdzu NR SR

    0
    Marián Kéry (Autor: TASR)

    „Keďže štát má v zmysle medzinárodných dokumentov a v zhode so zásadou zosúlaďovania rodinného a pracovného života presadzovanou v pracovnom práve EÚ a v právnych úpravách jednotlivých členských krajín EÚ vytvárať predpoklady pre spravodlivé a primerané pracovné podmienky, navrhuje sa zákaz maloobchodného predaja aj počas nedieľ,” odôvodnili poslanci Smeru-SD v materiáli.

    Skonštatovali, že aj v niektorých pôvodných členských krajinách Únie sa dodržiava zákaz práce v nedeľu.

    V súčasnosti je maloobchodný predaj zakázaný počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Verejnosť to podľa predkladateľov prijala pozitívne.

    „Skúsenosť s doterajším obmedzením maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja ukázala, že tak zamestnanci, ako aj spotrebitelia, trávia takto vytvorený voľný čas v kruhu svojich rodín, v prírode, v zariadeniach cestovného ruchu, na kultúrnych podujatiach a pod.,” priblížili poslanci Smeru-SD.

    Účinnosť navrhujú od 15. septembra 2020.

    Nedeľu za deň pracovného voľna chcú ustanoviť aj poslanci opozičnej ĽSNS.

    „V súčasne platnej legislatíve je v Slovenskej republike umožnený maloobchodný predaj spotrebiteľom počas nedieľ, napriek širokej dostupnosti obchodov cez pracovný týždeň a sobotu,” upozornili. Navrhujú účinnosť 15. dňom od vyhlásenia v Zbierke zákonov.

    - Reklama -