Súd v kauze vraždy Kuciaka prerušili do júna. Para naďalej spochybňuje Threemu

    0
    Marek Para, právny zástupca Mariana Kočnera (Autor: TASR)

    „Klient sa musí vyjadrovať k dôkazu, ktorý súd pripustí,” uviedol Para na margo toho, že Kočner komentoval a vysvetľoval správy, ktoré si mal posielať s Alenou Zsuzsovou. Samotný obžalovaný existenciu správ nepopieral, avšak trvá na tom, že niektoré správy boli dopisované a menené.

    Obhajca Para vyčíta Threeme okrem údajných procesných chýb aj absenciu protistrany, čiže druhých telefónov v komunikácii.

    „Keď chcel Tóth tak pomôcť, prečo nepredložil telefón, kde táto Threema je?” pýtal sa obhajca.

    Splnomocnenci poškodených aj prokuratúra dlhodobo odmietajú Parove výčitky k procesnosti Threemy. V súvislosti s týmito námietkami vypovedali pred senátom ŠTS aj znalci z Europolu, ktorí komunikáciu z telefónu Mariana Kočnera extrahovali. Ich výpoveď však bola neverejná.

    Celé utorkové pojednávanie bolo venované komunikácii cez aplikáciu Threema. Prokurátor Vladimír Turan a splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica vyberali ukážky z komunikácie prevažne s Alenou Zsuzsovou. Šifry o zuboch, snehu a iné považujú za odkazy na vraždu. Obžalovaní ich vysvetľujú ako debaty o zbieraní podpisov pre politickú stranu Mariana Kočnera alebo ako diskusie o modelingovej kariére dcéry Aleny Zsuzsovej.

    Počas jedného z vyjadrení uviedol Kočner ako jeden z možných motívov na vraždu aj tzv. “ruskú vec”.

    „Podľa môjho názoru veľká ruská vec spája Petra Tótha a Jána Kuciaka,” myslí si obžalovaný. Prokurátor Turan si vysvetľuje jeho komentáre ako odkazy na jeden z článkov Jána Kuciaka, kde písal o ruskej mafii. “My sa držíme inej filozofie, a nie filozofie ruskej stopy a ruskej mafie,” vysvetlil Turan.

    Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

    - Reklama -