Krajčí: Fitnescentrá sú pre pandémiu veľmi rizikové. Husár: Nie sú až také rizikové, otvoria sa čoskoro

    0
    minister zdravotníctva Marek Krajčí a štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár (Autor: TASR)

    Vo fitnescentrách v uzavretom priestore sa podľa ministra zhromaždia ľudia, ktorí cvičia a “hyperventilujú”.

    „Bez ohľadu na koronakrízu, všetci tam dýchame vzduch, ktorý si vydýchame. Ide o veľmi rizikové miesta, kde je prítomný aerosól. Športovať s ochranným rúškom je extrémne náročne a bez rúška by to bolo veľmi nebezpečné,“ vysvetlil Krajčí. Podotkol však, že nikomu sa nebráni športovať v exteriéri.

    Minister predpokladá, že v ďalšej fáze dôjde skôr k uvoľneniu protiepidemických opatrení v prípade wellness zariadení s exteriérovými kúpaliskami.

    „Musí to byť ale v exteriéri. Pokiaľ sú to interiérové priestory, bude tam stále platiť to, čo aj pre fitnescentrá,” spresnil. Všetko bude podľa slov ministra záležať na rozhodnutí hlavného hygienika SR a expertnej epidemiologickej skupiny.

    „Za mňa, čo sa týka exteriérových kúpalísk, môžem povedať, že tie uvoľnenia určite prídu,” podotkol.

    Iný názor má štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ivan Husár, podľa ktorého by sa o prípadnom otvorení fitnescentier malo hovoriť 3. júna.  
    Potvrdil tak avízo, ktoré na sociálnej sieti zverejnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus. Ten priamo z utorkového (19. 5.) rokovania ústredného krízového štábu napísal, že “od 3. júna by opäť mali začať fungovať fitnescentrá”.

    Husár upozornil, že o otvorenie fitnescentier bojuje rezort už dlhšie.

    „Už keď sa otvárali vonkajšie športoviská, snažili sme sa umožniť podmienky na otvorenie posilňovní a fitnescentier, pretože sme presvedčení, že kontrola dodržiavania hygienicko-bezpečnostných podmienok je v tomto prostredí ľahko zrealizovateľná a kontrolovateľná,” povedal štátny tajomník.

    „Nie je problém dodržať maximálny počet osôb, rozstupy i dezinfekciu náradí a strojov, nebol by podľa mňa problém ani v tom, že by boli zatvorené vo fitkách šatne a toalety,” dodal.

    Podľa Husára dokonca aj majitelia fitnescentier spolu s rezortom vypracovali súbor usmernení pre bezpečnú prevádzku, epidemiológovia však návrh zatiaľ neodobrili.

    - Reklama -