Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií skúma Pročka a Poláka

    0
    Jozef Pročko, poslanec NR SR (OĽaNO) (Autor: TASR)

    Raši priblížil, že výbor sa zaoberá podaním voči Pročkovi, ktorý mal na sociálnej sieti propagovať rodinnú obchodnú spoločnosť.

    „Na základe podania sme začali konanie. Sme povinní prešetriť, či naozaj verejný funkcionár nepropagoval súkromnú firmu. V tom prípade by to bol konflikt záujmov,” podotkol Raši.

    Doplnil, že výbor sa zaoberá aj podnetom organizácie Transparency International Slovensko (TIS), ktorá sa domnieva, že bývalý generálny riaditeľ železníc bol v konflikte záujmov. TIS podľa Rašiho slov namieta, že v čase, keď bol Polák vo funkcii generálneho riaditeľa ŽSR, bol zároveň aj v dozornej rade súkromnej akciovej spoločnosti.

    Šéf výboru uviedol, že Poláka požiadali o vysvetlenie.

    Výbor podľa Rašiho slov prerokoval správu o preskúmaní podmienok nevykonávania funkcií nezlučiteľných s funkciou poslanca NR SR a na jej základe konštatoval, že nik zo zvolených poslancov nie je v konflikte záujmov.

    „Všetci poslanci deklarovali, že už nie sú konateľmi rozličných spoločností alebo v dozorných či správnych radách rôznych spoločností, a všetky tieto členstvá ukončili,” vysvetlil Raši.

    Museli tak urobiť do 30 dní od nástupu do funkcie poslanca.

    - Reklama -