Čižnár zrejme bude nadsluhovať. Rátame s tým, uviedla Kolíková

    0
    Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

    „Je zrejmé už dnes, že je viac-menej nepravdepodobné a nemožné, aby sme stihli riadny proces voľby do 17. júla aj s výsledkom, že tu bude nový generálny prokurátor,“ myslí si ministerka.

    Vzhľadom na to koalícia ráta, že k nadsluhovaniu Čižnára dôjde, keďže sa mu práve 17. júla končí mandát.

    Za dôležitejšie ako termín však Kolíková považuje, aby bol vykonaný riadny proces voľby so všetkým, čo k tomu patrí. Medzi to radí ministerka lehoty na navrhovanie kandidátov, lehotu na uplatnenie prípadných námietok, verejnú diskusiu a riadne verejné vypočutie.

    „Aby sme videli na konci dňa, ktorí z tých kandidátov sa javia ako najlepší,“ vysvetlila.

    V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora skupina koaličných poslancov predložila do parlamentu návrh novely zákona o prokuratúre a novely rokovacieho poriadku, ktoré umožňujú kandidovať na post generálneho prokurátora aj neprokurátorom.

    Koaliční poslanci to považujú za bežnú prax z EÚ, podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) to označuje za novelu, ktorá umožní kandidovať advokátovi Danielovi Lipšicovi.

    Lipšic sa v ostatných týždňoch spomína ako jeden z možných kandidátov na post generálneho prokurátora. Okrem neho sa diskutuje o menách prokurátorov, ako sú Ján Šanta, Jozef Čentéš, Maroš Žilinka, Vasiľ Špirko alebo Ján Hrivnák.

    - Reklama -