Grécko otvorí 15. júna turistickú sezónu, potvrdil premiér Mitsotakis

    0
    Kyriakos Mitsotakis (Autor: TASR)

    „Turistická sezóna sa začne 15. júna, keď sa budú môcť otvoriť sezónne hotely, pričom priame medzinárodné lety do našich turistických destinácií sa postupne obnovia od 1. júla,” povedal Mitsotakis v televíznom príhovore.

    Agentúra AFP uvádza, že otvorenie letnej turistickej sezóny je kľúčové pre posilnenie gréckej ekonomiky, ktorú tvrdo zasiahli obmedzenia prijatých pre pandémiu koronavírusu.

    Grécko postupne uvoľňuje prísne obmedzenia pohybu, ktoré zaviedlo v marci, aby spomalilo šírenie nákazy novým koronavírusom.

    Už v sobotu sa v Grécku za prísnych opatrení otvorilo vyše 500 verejných pláží. Od pondelka môžu obyvatelia cestovať po celom pevninskom Grécku či na ostrov Kréta. Kaviarne, pohostinstvá a reštaurácie sa však znovu otvoria 25. mája.

    V Grécku dosiaľ zaznamenali 2850 prípadov nákazy a 166 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

    Ľudia si užívajú slnko na malej pláži po čas počas teplého dňa v prístave Pireus v blízkosti Atén v Grécku 20. mája 2020. Zdroj: TASR

    Grécko oznámilo balík oatrení na podporu cestovného ruchu

    Grécko predstavilo v stredu nový balík opatrení na podporu cestovného ruchu a ďalších sektorov, ktoré zasiahla pandémia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

    Súčasťou opatrení v hodnote takmer 25 miliárd eur, ktoré predstavil premiér Kyriakos Mitsotakis, sú dotácie a daňové úľavy pre firmy pôsobiace v oblasti turizmu a cateringu a zníženie dane z

    „Boj o život človeka nesie so sebou veľké ekonomické dôsledky. Škody sú obrovské po celom svete,” povedal Mitsotakis v súvislosti s predchádzajúcimi reštriktívnymi opatreniami na zmiernenie šírenia nového koronavírusu.

    Čo sa týka Grécka, ako dodal premiér, riziká mohli byť ešte väčšie vzhľadom na to, že krajina sa stále zotavuje z dlhodobej finančnej krízy, záchranných balíkov a tvrdých reforiem. Zotavenie ekonomiky pritom do veľkej miery závisí od úspechu v oblasti cestovného ruchu, ktorý sa na aktivite gréckej ekonomiky podieľa zhruba jednou tretinou.

    Oznámené daňové úľavy a redukcia DPH začnú platiť 1. júna a budú v platnosti do 31. októbra. 

    - Reklama -