Pročko: Robil som vraj reklamu rodinnej firme? Parlamentný výbor, rieš ma! Ale keď ma poriešiš, dostaneš 126 podnetov odo mňa na iných

0
Jozef Pročko, poslanec NR SR (OĽaNO) (Autor: TASR)

O čo presne ide?

Moja  dcéra pridala na moju stránku na facebooku jedálny lístok Zbrojnice. A pán Martin Daňo na facebooku napísal, Pročko porušil zákon o nezlučiteľnosti funkcií, lebo propagoval na svojej stránke svoju firmu. A že dáva podnet do parlamentu,” uviedol Jozef Pročko pre ParlamentnéListy.sk. 

V statuse bolo uvedené: „Tak rozvážame stále. Netreba sa vzdávať, sme ľudia. Želám každému jednému človeku, ktorý sa snaží aj v týchto ťažkých časoch, aby mal hlavne zdravie. Aj budúci týždeň ponúkame za bezkonkurenčné ceny rozvoz  jedál.”  

Status na stránke Jozefa Pročka. Zdroj: Facebook/Jožo Pročko – stránka

Podľa zákona poslanec nesmie využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb. Takisto má zakázané používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň či obrazovú snímku na reklamu.

„Všetci to porušujú, všetci,” reagoval na zákon poslanec Pročko.

„Keď to prišlo, pozrel som si stránky poslancov a tých, čo som pozrel, každý jeden zdieľa nejakú súkromnú firmu. Takže – Raši zdieľa košickú cukráreň, Šimko súkromnú televíziu, Mazurek zdieľa svoju súkromnú stránku. Každý jeden človek niečo zdieľa. Zákon hovorí, že nesmieš propagovať súkromnú firmu. Tak potom sú ale všetci postihnuteľní, Erik Tomáš zdieľal, že bol v televízii Markíza, tak propaguje súkromnú firmu, Pellegrini časopis Slovenka,” hovorí pre ParlamentnéListy.sk Pročko.  

Zdroj: Facebook/Richard Raši

Pozreli sme sa na spomínané statusy.

Lenže: Richard Raši nemenoval konkrétnu cukráreň v statuse, a čo sa médií týka, zákon o konflikte záujmov hovorí aj to, že sa porušenie zákona “nevzťahuje na činnosť alebo úlohu, ktorá vyplýva verejnému funkcionárovi z výkonu jeho funkcie”, čo zdieľanie interview takouto činnosťou podľa všetkého je. 

Poslanec Jozef Pročko si však chybu nechce pripustiť.

Ja som povedal: Riešte ma. Riešte ma!  A keď ma poriešite, dostanete 126 ďalších takých upozornení,” vyhlásil  Pročko pre ParlamentnéListy.sk.

Bude zaujímavé sledovať, ako rozhodne parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. V minulosti napríklad politici Smeru-SD podržali svoju kolegyňu Janu Vaľovú, čo opozícia ostro  kritizovala.

Dnes je vtedajšia opozícia v koalícii a má transparentne rozhodovať o koaličnom politikovi.

Autori: ld, bs

- Reklama -