Slovenskí europoslanci kritizujú zákon o zájazdoch. Pôsobí vraj až diskriminačne

    0
    Miroslav Radačovský (Autor: TASR)

    Novela zákona o zájazdoch je podľa Radačovského v rozpore s právom EÚ, Ústavou SR, Občianskym zákonníkom a zákonom o ochrane spotrebiteľa. Nepáči sa mu ani uprednostňovanie seniorov, ktorí majú na rozdiel od ostatných spotrebiteľov možnosť požiadať o vrátenie zálohy.

    Rozdielny prístup k niektorým skupinám spotrebiteľov kritizuje aj europoslanec Robert Hajšel. Z odporúčania EK totiž vyplýva, že cestovná kancelária môže spotrebiteľovi navrhnúť poskytnutie voucheru s platnosťou do 12 mesiacov, no počas tejto doby by mal mať spotrebiteľ právo kedykoľvek požiadať vyplatenie celej sumy.

    „Ak u nás prijímaná legislatíva poskytuje šancu na takýto postup iba určitej skupine ľudí, môže ísť o diskriminačné opatrenie vo vzťahu k ostatným,” upozornil Hajšel.

    Europoslankyňa Monika Beňová si myslí, že zákon by sa mal upraviť tak, aby spotrebitelia nemali pocit, že ich práva sú potláčané v prospech podnikateľských subjektov.

    Europoslanec Ivan Štefanec, ktorý je tiež člen výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, si myslí, že takýto zákon nebol potrebný, pretože cestovné kancelárie riešia formu odškodnenia so svojimi klientmi individuálne a štát do tohto procesu nemusel takýmto spôsobom vstupovať.

    „Som za to, aby každý občan dostal možnosť výberu medzi preložením pobytu a vrátením peňazí, prípadne inou formou kompenzácie, tak ako to je garantované v existujúcej slovenskej a európskej legislatíve,” zdôraznil Štefanec.

    - Reklama -