Otrasné prekvapenie vedľa Štefánika. Budaj ukázal na ďalšiu skládku nelegálneho odpadu

    0
    Snímka z časti nelegálnej skládky komunálneho i priemyselného odpadu pri Bratislave (Autor: TASR)

    „Budeme robiť všetko preto, aby táto skládka zmizla a vinníci boli potrestaní,” deklaruje Budaj. Stopy návozov podľa jeho slov vedú najmenej tri roky dozadu.

    „Mnohé vedú aj k hlavnému mestu a jeho čistiarni. Viacerý odpad sa zdá, že sem priváža vodárenský podnik. Máme fotografie ich vozidiel, ktoré urobili ľudia z ministerstva,” povedal minister. Ako tvrdí, z nelegálnej skládky cítiť zápach.

    Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj a vpravo generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. Zdroj: TASR

    „Keď sa pozrieme na kopy okolo, vidno tu aj zvyšky vody. Pomerne často tu musia zasahovať hasiči, pretože skládka sa samovznieti. Na mnohých miestach je vidno aj pneumatiky, tak si vieme predstaviť, aký spôsob spracovania odpadu si vymyslel tvorca ilegálnej skládky,” spresnil Budaj.

    Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo uviedol, že v jednej časti tohto územia istá firma, voči ktorej sa začala kontrola, mala formálne povolené spracovanie odpadu pre účely priemyselného kompostu.

    „Avšak len na jednej špecifickej parcele. Všetok ostatný kal preukazuje známky, že je tu umiestnený protizákonne,” skonštatoval.

    Na tejto nelegálnej skládke sa podľa jeho slov nachádza viacero druhov odpadu, napríklad aj kal z čistiarní odpadových vôd. “Domnievame sa, že kal pochádza z niektorých blízkych čistiarní odpadových vôd. Na prvý pohľad vieme povedať, že kal je komunálny i priemyselný,” povedal. Inšpekcia však zatiaľ nevie jednoznačne označiť pôvodcu kalu. Inšpektori preto odoberú viacero vzoriek odpadu zo skládky.

    Minister životného prostredia Budaj spoločne s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) vo štvrtok (21. 5.) informovali aj o inej nelegálnej skládke, ktorá sa nachádza taktiež v blízkosti Bratislavy. Konkrétne v Ivanke pri Dunaji, v katastrálnom území časti Farná. V tejto veci už prebieha vyšetrovanie a prvý znalecký posudok ukázal, že odpad znečistil podzemné vody.

    Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Inšpekcia má presondovať aj okolie skládky a zistiť, ako a kde sa šíri znečistenie.

    „Bioenergy, dcérska spoločnosť Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), spolupracovala s firmou, ktorá mala všetky legálne povolenia na spracovanie odpadových kalov v lokalite Farma Prudské. BVS má k dispozícii potvrdenia, že všetky kaly, ktoré táto spoločnosť od BVS prevzala na spracovanie, boli legálne zhodnotené. Za celý tento proces nesú plnú zodpovednosť spoločnosti ELEE a ELEE CONSULT. Spoluprácu s týmito firmami sme ukončili v októbri minulého roka, mesiac po nástupe súčasného vedenia BVS,” uviedol v reakcii pre TASR hovorca bratislavských vodární Peter Podstupka.

    VIDEO Ďalšia nelegálna skládka pri Bratislave

    Zdroj: TASR

    BVS tvrdí, že z vlastnej iniciatívy už v prvej polovici mája preverovala podozrenia na neidentifikovateľné kaly z čistiarní odpadových vôd, ktoré sa objavili na skládke nelegálneho odpadu v okolí obce Most pri Bratislave.

    „Experti z BVS priamo na mieste identifikovali tri druhy kalov, ktoré však technologicky alebo typovo nezodpovedajú kalom, ktoré vznikajú na čistiarniach odpadových vôd v správe BVS,” uviedol Podstupka.

    Jeden kal má mať charakteristické znaky zvyškov z bioplynovej stanice a druhý sa má podobať na odpad po technologickom spracovaní tukov.

    „Takéto typy kalov BVS neprodukuje. Tretí identifikovaný kal by typovo mohol pochádzať z čistiarne odpadových vôd, ale spoločnosť Bioenergy odpadové kaly energeticky zhodnocuje, a teda aj odvodňuje,” podotkol hovorca.

    Ako tvrdí, kal uskladnený na tomto mieste však svojou konzistenciou nezodpovedal tomuto procesu, a teda ani tento kal nie je podľa odborníkov z čistiarní odpadových vôd v správe BVS.

    BVS deklaruje, že je pripravená poskytnúť ministerstvu životného prostredia i SIŽP pomoc s vyšetrovaním, aby sa podarilo “chytiť ľudí, ktorí takto nezodpovedne ohrozujú životné prostredie”.

    - Reklama -