Zvážte návrat na Slovensko, odkazuje Bučkuliak z krízového štábu. Smart karanténa ešte nefunguje

    0
    Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič, minister vnútra SR Roman Mikulec, člen permanentného krízového štábu Ján Bučkuliak a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (Autor: TASR)

    „Apelujeme na našich občanov, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko a chcú sa vyhnúť štátnej karanténe, aby pred vycestovaním sledovali stránku korona.gov.sk, či je na nej informácia, že je eKaranténa už funkčná,“ uviedol Bučkuliak.

    Ak sa tam táto informácia nenachádza, odporúča zvážiť cestu na Slovensko vzhľadom na to, že je stále platná povinná štátna karanténa.

    Úrad vlády si stojí za svojím utorkovým (19. 5.) tvrdením, keď podľa svojho názoru jasne formuloval, že je nutné pred cestou vykonať tri kroky, ak by bola už aplikácia funkčná. V prvom rade sa prichádzajúci majú zaregistrovať na uvedenej stránke vyplnením formulára, následne si treba aplikáciu stiahnuť a potom ju aktivovať.

    Aplikácia eKaranténa je momentálne v štádiu schvaľovania firmami Apple a Google pre telefóny s operačnými systémami iOS a Android. Pôvodne sa predpokladalo, že by mohla byť aplikácia schválená v piatok (22. 5.) popoludní.

    Diaľnicu D4 v blízkosti hraničného priechodu Jarovce – Kittsee v piatok zablokovali repatrianti, ktorí sa domáhali možnosti stráviť povinnú karanténu v domácej izolácii. O zdržaní na danom priechode informovalo Ministerstvo vnútra SR pre veľké množstvo navrátilcov aj v sobotu.

    - Reklama -