Nové pravidlá pre reštaurácie. Dokedy si posedíme pri stoloch?

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „Situácia, ktorá bola dodnes, teda napríklad v prevádzkach verejného stravovania bolo vyžadovaných 15 m2, sa zmení – v tomto prípade si prevádzka vyberie, čo jej najviac vyhovuje,“ vysvetlil premiér.

    Čiže, ak si prevádzkovateľ verejného stravovania vyberie možnosť dvojmetrovej vzdialenosti medzi okrajmi stolov, platí zároveň pravidlo, že pri stole môžu sedieť dvaja a pravidlo je teda rovnaké ako v prípade terás.

    Ako dodal Matovič, aj obchodné prevádzky si môžu vybrať, ktorý prístup im vyhovuje, nemusia sa striktne držať pravidla 15 m2 na zákazníka.

    „Ak majú menšiu prevádzku, môžu si vybrať druhé pravidlo, teda dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi,“ vysvetlil Matovič.

    Na margo zariadení verejného stravovania po 22.00 h premiér uviedol, že tieto prevádzky budú môcť byť otvorené aj po tomto čase, avšak musia splniť podmienky.

    „Musí to však byť len uzavretá spoločnosť, čiže aby tam mohli byť rôzne oslavy, svadby a podobne. A prevádzka musí viesť zoznam účastníkov danej akcie, ktorý musí byť k dispozícii pre regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po dobu maximálne 30 dní po akcii, čiže de facto dvojnásobok inkubačnej doby,“ dodal premiér.

    Oslavy tak budú môcť ľudia mať aj počas noci pri splnení podmienok.

    „V prípade, ak by sa náhodou zistilo, že niekto bol pozitívny, by sa dalo zistiť zo zoznamu, s kým sa vlastne stretol a rýchlo sa tí ľudia pretestujú, aby sa nákaza nešírila ďalej,“ vysvetlil premiér.

    - Reklama -