USA zrejme zrušia privilégiá pre Hongkong. Už nie je autonómny voči Číne, tvrdí Pompeo

    0
    Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR

    Oznámenie predstavuje štádium, keď USA odoberú bývalej britskej kolónii zvláštny štatút, ktorý mala predovšetkým v oblasti vzájomného obchodu a financií od roku 1997, keď Británia vrátila Hongkong pod čínsku vládu.

    Pompeovo oznámenie neobsahovalo zmienky, aké konkrétne privilégiá budú Hongkongu zrušené, ale prišlo v období, keď sa objavujú výzvy, aby USA a ďalšie štáty reagovali na plán Pekingu zaviesť v Hongkongu čínsky zákon o národnej bezpečnosti.

    Peking plánuje už vo štvrtok uzákoniť spomínanú právnu normu, zakazujúcu aktivity smerujúce k odtrhnutiu tejto poloautonómnej oblasti od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

    Podľa kritikov tento zákon nerešpektuje princíp “jedna krajina, dva systémy”, na základe ktorého mal Hongkong po roku 1997 prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

    „Katastrofálny krok Pekingu je len najnovším zo série krokov, ktoré zásadne podkopávajú autonómiu a slobody Hongkongu a aj sľuby samotnej Číny dané hongkonskému ľudu na základe spoločnej čínsko-britskej deklarácie, medzinárodnej zmluvy zaregistrovanej v OSN,” uviedol Pompeo.

    „Žiadny rozumný človek dnes nemôže tvrdiť, že Hongkong si stále zachováva vysoký stupeň autonómie voči Číne, vzhľadom na fakty z praxe,” dodal minister.

    Hongkongom už vlani otriasali sedem mesiacov trvajúce rozsiahle prodemokratické a niekedy násilné protesty proti úsiliu Pekingu posilniť svoje mocenské postavenie v tomto poloautonómnom meste.

    - Reklama -