Pre Slovákov je dovolenka len pri mori. A polovica našich podnikov rozmýšľa, či skončí, tvrdí AOCR

    0
    Na snímke najviac fotografovaná autobusová zastávka na Slovensku s požičovňou bicyklov pri Chate pod Rysmi (Autor: TASR)

    „Prieskum nás utvrdil, že situácia je vážna. Slováci si pod letnou dovolenkou predstavujú najmä dovolenku pri mori. Zatiaľ čo naše hotely a zariadenia, ktoré toto obdobie prežili, prijímajú prísne opatrenia a stojí ich to nemalé finančné prostriedky, v médiách sa skloňujú možnosti otvárania hraníc a výhody letných dovoleniek v zahraničí. Tiež sa ukazuje, že väčšina Slovákov radšej nepôjde na dovolenku nikde, ak nemôže ísť k moru,” upozornila predsedníčka AOCR Michaela Sendeková.

    Podľa výsledkov prieskumu polovica podnikov zatiaľ nezamýšľa ukončiť svoju činnosť, ostatné sa už buď rozhodli, že ukončia podnikanie, alebo nevedia situáciu odhadnúť. Podniky cestovného ruchu v prieskume zároveň uviedli, že riešia existenčné problémy.

    Podľa prieskumu AOCR, ak nemôžu ísť Slováci na dovolenku k moru, nechcú ísť nikam. Zdroj: TASR

    V súvislosti so zhoršovaním ekonomickej situácie na Slovensku podľa AOCR očakávajú ťažké časy aj samosprávy, ktoré budú trpieť od budúceho roka výrazným výpadkom príjmov z podielových daní. Plošným zatvorením zariadení zároveň prišli o príjmy z dane za ubytovanie.

    V tejto chvíli podľa asociácie musia pomôcť slovenskému cestovnému ruchu a ekonomike okrem štátu aj dovolenkári. Prieskum totiž upozornil aj na to, že na mnohé podniky sa nevzťahoval vládny balík pomoci.

    „Podporením slovenských destinácií sa môže naša ekonomika spamätať a obyvatelia si budú môcť dopriať v ďalších rokoch bezpečnú dovolenku aj v zahraničí,” skonštatoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Stredné Slovensko Jiří Pěč.

    AOCR a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus zrealizovali v apríli 2020 prostredníctvom svojich členských organizácií cestovného ruchu prieskum vplyvu mimoriadnych opatrení v súvislosti s COVID-19 na cestovný ruch na Slovensku.

    Zapojilo sa doň v priebehu jedného týždňa spolu 154 subjektov. K dosahom krízy sa vyjadrili podniky, ale aj samosprávy, ktoré sa spoločne prostredníctvom organizácií cestovného ruchu podieľajú na vytváraní podmienok pre rozvoj malých obcí, ale aj silnejších slovenských destinácií.

    - Reklama -