Ochranu včiel podporujú SaS aj Sme rodina, OĽaNO súhlasí s návrhmi Budaja

    0
    Včely sú podľa prezidentky Čaputovej symbolom toho ako je v prírode všetko prepojené. Treba ich chrániť. (Autor: TASR)

    Vyhlásenie včely medonosnej za chráneného živočícha je podľa podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí) na diskusiu. Ohrozenie chráneného druhu je prísne trestané. Vyžadovalo by si množstvo výnimiek a bolo by to ťažko udržateľné v praxi, podotkla.

    Za ľudí deklaruje, že bude plne podporovať návrhy a kroky ministrov životného prostredia a pôdohospodárstva.

    „Menej chemizácie na poliach, udržateľné poľnohospodárstvo a prírode blízke hospodárenie v krajine sú súčasťou aj nášho programu. Toto sú oblasti, ktoré sa dajú zákonne presadzovať a včelám rozhodne pomôžu,” povedala Remišová.

    SaS uviedla, že podporí aj prípadnú zmenu zákona, keďže pri súčasnej legislatíve nie je možná zmena na chráneného živočícha.

    Budaj plánuje spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽaNO) obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.

    Za ochranu včiel sa tento týždeň vyslovila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

    „Keď sú ohrozené včely, je ohrozená celá príroda, stromy, rastliny. Včely musíme chrániť, tak ako musíme chrániť rozmanitosť druhov. Aj v Prezidentskom paláci sme sa rozhodli ísť príkladom a inštalovať sem včelie úle, ktoré budú opeľovať okolité záhrady a parky v meste,” napísala prezidentka na sociálnej sieti. 

    - Reklama -