Koalícia novelu o voľbe generálneho prokurátora určite nestiahne, ubezpečil Dostál. Reagoval tak na výzvu smeráka Kmeca

    0
    Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    „Pri príprave novely sme sa pozerali aj na stanoviská Benátskej komisie a špecificky sa v nich víta možnosť voľby generálneho prokurátora aj z radov neprokurátorov,” reagoval pre TASR Šeliga s tým, že poslanci Smeru-SD sa snažia len robiť obštrukcie a zabrániť “alebo aspoň oddialiť zvolenie nového nadstraníckeho a nezávislého generálneho prokurátora, pretože viac ako dekádu vládli takmer bez kontroly”.

    Šeliga ubezpečuje, že len otvorenosťou prokuratúry sa dostaneme k jej nezávislosti a nestrannosti.

    Novela je podľa Kmeca v rozpore s viacerými odporúčaniami Rady Európy. Hovoril tiež o politizácii voľby šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR.

    Šeliga Kmecovi odkazuje, že pri príprave novely sa pozerali aj na stanoviská Benátskej komisie. Zdroj: TASR

    „Je smiešne, ak o politizácii prokuratúry hovorí predstaviteľ strany Smer-SD, ktorá chcela vo funkcii generálneho prokurátora udržať Dobroslava Trnku a ktorá nesie hlavnú politickú zodpovednosť za doterajší stav prokuratúry charakterizovaný zametaním káuz pod koberec a držaním ochrannej ruky nad 'našimi ľuďmi',” uviedol v reakcii pre TASR Dostál.

    Záujmom vládnej koalície je podľa Dostála to, aby sa pomery na prokuratúre zásadným spôsobom zmenili, aby sa rozviazali ruky orgánom činným v trestnom konaní a aby sa zvýšila vymožiteľnosť práva.

    „Otvorenejší systém výberu generálneho prokurátora, ktorý prináša náš návrh novely zákona o prokuratúre, je toho dôležitým predpokladom,” doplnil.

    Koaliční poslanci v novele zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku NR SR navrhujú, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Prejsť by mali verejným vypočutím na ústavnoprávnom výbore a voľba v pléne parlamentu by mala byť verejná.

    - Reklama -