Brat zavraždeného Floyda vyzýva na pokoj. Nechce násilie. Iné je dôležité, upozorňuje

    0
    Protestujúci konfrontujú policajtov počas protestu proti policajnému zásahu 30. mája 2020 v Los Angeles. (Autor: TASR/AP)

    Terrence Floyd sa k davu zhromaždených prihovoril neďaleko križovatky v južnej časti mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota. Tam minulý pondelok zomrel jeho brat po tom, ako mu jeden z belošských policajtov, ktorí ho zadržali, niekoľko minút kľačal na krku, čo súdny lekár oficiálne označil za zabitie.

    Terrence mal na tvári rúško s podobizňou svojho brata. Niekoľko minút strávil v tichu pri kvetoch a iných spomienkových predmetoch, ktoré na mieste zanechali ľudia.

    „Chápem, že ste rozčúlení,” prihovoril sa následne davu z megafónu. Ďalej však povedal, že občianske nepokoje a ničenie mu brata nevrátia.

    „Môže to byť na chvíľu dobrý pocit, podobne ako keď pijete (alkohol), keď s tým však skončíte, budete sa diviť, čo ste spravili,” pokračoval.

    Terrence tiež povedal, že jeho rodina je nenásilnou a bohabojnou rodinou.

    „Pri každom prípade policajnej brutality sa deje to isté. Máte protesty, ničíte veci… takže chcú, aby sme sa sami zničili. Urobme to inak,” apeloval na dav s tým, že dôležité je hlasovať vo voľbách a vzdelávať sa.

    „Poďme na to,” dodal.

    Terrence Floyd prítomným tiež povedal, že jeho brat sa presťahoval do Minneapolisu a toto mesto miloval.

    „Takže viem, že by nechcel, aby ste toto všetko robili,” uviedol. Na konci svojho vystúpenia sa k prítomným obrátil a po otázke Ako sa volá?  ich nechal skandovať meno svojho brata, George Floyd.

    George Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť, ktorú okolostojaci natočili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilnosti.

    - Reklama -