NKÚ: Systém pre výber cla musí byť prepojený s inými štátnymi systémami

    0
    Šéf NKÚ Karol Mitrík (Autor: A. K.)

    Kontrola NKÚ upozornila na nečinnosť colných úradov v Bratislave a Trnave pri vymáhaní colného dlhu. Ten bol v jednom prípade zaplatený až tri mesiace po lehote splatnosti a druhý až po štyroch mesiacoch. Vo viacerých prípadoch tak neboli colné dlhy uhradené ani v lehote, dokedy mali byť odvedené do rozpočtu Únie.

    Kontrolóri odhalili aj rozpor v údajoch medzi sadzobným zatriedením tovaru v colnom vyhlásení a vydanými dovoznými licenciami, čo podľa nich potvrdzuje nevyhnutnosť prepojenia informačných systémov Finančného riaditeľstva SR a Ministerstva hospodárstva SR, ktoré vydáva dovozné licencie.

    Vnútorná kontrola FS nedokázala podľa národných kontrolórov odhaliť viaceré nedostatky, napríklad systémové chyby v informačnom systéme alebo už spomínaný nesúlad pri deklarovaní tovaru v colnom vyhlásení a dovozných licenciách.

    V kontrolovanom období rokov 2016 až 2018 nemalo Finančné riaditeľstvo SR v pláne kontrolnej činnosti zaradenú ani jednu kontrolu antidumpingového a vyrovnávacieho cla.

    Z vybratého antidumpingového cla Slovensko musí 80 % odviesť do rozpočtu EÚ a 20 % zostáva v domácom rozpočte. NKÚ pozitívne ohodnotil systém využívania mimorozpočtového bežného účtu v štátnej pokladnici na odvod vybraného cla do rozpočtu Únie.

    Na tento účet prichádzajú prostriedky z vymeraného cla všetkých colných vyhlásení. Národní kontrolóri považujú takto nastavený systém za efektívnu ochranu pred sankciami zo strany EÚ za oneskorený odvod.

    - Reklama -