Neznámi útočníci v jemenskom Adene smrteľne zranili 34-ročného novinára

    0
    Ilustračná snímka, násielie v Jemene (Autor: TASR)

    Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek pre AFP uviedol, že novinár bol postrelený krátko po tom, ako vyšiel zo svojho domu. Útočníci strieľali z auta a z miesta činu ušli.

    „Útok na novinára Nabíla Kuajtího bol vopred organizovanou a plánovanou vraždou a je odrazom zlyhania a chýb všetkých bojujúcich strán,” uviedol pre AFP Nadžíb Ghalláb z jemenského ministerstva pre informácie.

    Dodal, že novinárova práca spočívala vo fotografovaní udalostí a faktov a zdá sa, že “vyvolala pobúrenie medzi niektorými extrémistami”.

    Ghalláb vyzval na “jasné a transparentné” vyšetrenie vraždy, na ktorom by mali spolupracovať medzinárodne uznávaná vláda i separatisti, majúci pod kontrolou práve mesto Aden.

    „Sme šokovaní nezmyselnou vraždou odvážneho novinára, ktorý robil svoju prácu napriek hrozbám a zastrašovaniu,” reagoval riaditeľ agentúry AFP pre globálne spravodajstvo Phil Chetwynd. Jemenský novinár svojou prácou pre AFP za posledných päť rokov pomohol k tomu, aby svetová verejnosť spoznala “hrôzu konfliktu v Jemene v jeho úplnosti”.

    „Kvalita jeho práce bola všeobecne uznávaná,” uviedol Chetwynd.

    Kuajtí bol v roku 2016 finalistom britskej súťaže o Cenu Roryho Pecka, kam poslal práce týkajúce sa konfliktu v Jemene. Porota jeho príspevky označila za “výnimočné a vynikajúce”.

    V januári 2019 Kuajtí zažil útok povstalcov na najväčšiu leteckú základňu v Jemene al-Anad, ktorá sa nachádza severne od prístavu Aden. Útok sa odohral počas vojenskej prehliadky, kde Kuajtí robil fotoreportáž.

    V rebríčku slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc figuruje Jemen na posledných priečkach. Naposledy bol medzi 180 monitorovanými štátmi na 167. pozícii.

    - Reklama -