Návrat šťastných dní, uviedol Macron. Francúzsko otvorilo kaviarne, bary a reštaurácie

    0
    Ľudia sedia na vonkajšej terase kaviarne počas jej znovuotvorenia v Lille (Autor: TASR)

    V južnej časti hlavného mesta známej ako Rive gauche (tzv. Ľavý breh Seiny) si obyvatelia vychutnávali nápoje a niektorí aj svoj vôbec prvý obed vonku za celé mesiace. Sedeli v tieni za stolmi, ktoré museli byť od seba vzdialené najmenej jeden meter.

    Viacerí francúzski ministri zverejnili na sociálnych sieťach fotografie, na ktorých sú zachytení popíjajúc kávu na terase.

    „Znovuotvorenie kaviarní, hotelov a reštaurácií znamená návrat šťastných dní. Niet pochýb o tom, že Francúzi budú znovu objavovať túto časť ducha Francúzska, našu kultúru a náš spôsob života,” napísal na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron.

    Francúzsko je v rámci Európy koronavírusom jednou z najviac zasiahnutých krajín. Doteraz tam zaznamenali 28 883 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

    V krajine platili od 17. marca do 11. mája prísne obmedzenia. Ľudia mohli chodiť von len v nevyhnutných prípadoch, na nákup základných potrieb či k lekárovi, pričom a museli mať so sebou písomný formulár s odôvodnením.  

    Francúzska polícia udelila ľuďom za porušenie obmedzení pokuty v celkovej výške vyše milión eur.

    - Reklama -