Návrh zákona o prokuratúre je šitý pre jedného človeka, tvrdí Fico

    0
    Predseda strany Smer-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie k voľbe generálneho prokurátora 4. júna 2020 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Parlament podľa Fica rokuje o nových parametroch zákona bez toho, aby do procesu mohla vstúpiť prokuratúra. Na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že návrh ide nad rámec ústavy, pretože prokuratúra má byť nezávislý a nestranný orgán.

    Myslí si, že nie je možné, aby do tohto prostredia vstúpil “úplne cudzí element, ktorý je politicky aktívny”. Poslanci za Smer-SD preto nemôžu podľa Fica súhlasiť s ustanovením, že šéfom prokuratúry sa môže stať iný človek ako prokurátor.

    Fico zopakoval, že je evidentné, že návrh je šitý pre jedného človeka, narážal na advokáta Daniela Lipšica.

    Smer-SD takisto nesúhlasí so spôsobom odvolávania generálneho prokurátora, ktorý má byť odvolaný, ak koná nečestne, alebo “ak sa nespráva riadne”. To v praxi podľa Fica znamená, že keď nebude šéf GP poslúchať a nebude robiť to, čo od neho vládna koalícia očakáva, bude okamžite odvolaný. Šéf Smeru-SD si myslí, že hlavnou úlohou generálneho prokurátora bude kriminalizovať opozíciu.

    Smer-SD tiež nesúhlasí s verejnou voľbou kandidáta na šéfa GP, je za tajnú voľbu, ktorá je podľa Fica výdobytkom novembra 1989.

    Na videu poslanec Erik Tomáš hovorí, že koalícia predkladá zákon, ktorý považuje ich vlastná ministerka za rozporný 

    Zdroj: TASR

    - Reklama -