Čižnár Šeligovi: Dospeli sme do čias, keď sa prokurátor má báť vysloviť svoje právne úvahy, lebo nie sú súladné s názorom politikov?

0
Koalícia netají, že súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár bude možno nadsluhovať (Autor: TASR)

V predmetnej trestnej veci prvá námestníčka generálneho prokurátora JUDr. Kováčiková žiadny pokyn na zmenu právnej kvalifikácie dozorujúcej prokurátorke neuložila. Netreba snáď opakovane zdôrazňovať, že všetky opravné prostriedky proti uzneseniam o vznesení obvinenia boli zamietnuté bez toho, aby sa zmenila právna kvalifikácia.

Podávateľovi zrejme uniklo, že za súčasnej právnej úpravy vedenie generálnej prokuratúry dozorujúcej prokurátorke Úradu špeciálnej prokuratúry ani takýto pokyn vydať nemôže. Za právnu kvalifikáciu skutku totiž v plnej miere zodpovedá práve dozorujúca prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry. Právny názor, vyslovený v uznesení prvej námestníčky generálneho prokurátora, bol vyslovený v rovine právnej úvahy a nie pokynu.

Právna kvalifikácia závisí od dokazovania v prípravnom konaní a zadovážených dôkazov, ktoré môžu odôvodňovať prísnejšiu i miernejšiu kvalifikáciu v tejto trestnej veci a pokiaľ dozorujúca prokurátorka oznámila zmenu miernejšej kvalifikácie, takýto postup bol prinajmenšom predčasný. Znovu zdôrazňujeme, že vyšetrovanie je na začiatku, vo veci je potrebné vykonať množstvo dôkazov a po ich vyhodnotení bude reagované aj ustálením právnej kvalifikácie, tak ako vo všetkých trestných veciach, v ktorých sa vedie trestné stíhanie.

Na záver len treba dodať, že podávateľovi by malo byť známe, že v prípade podania obžaloby definitívne a s konečnou platnosťou o právnej kvalifikácii skutkov každého z obvinených (obžalovaných) rozhodne nezávislý súd.

Takže úvahy o tom, ako „kto chce komu napomáhať“ sú len čistým vytĺkaním politického kapitálu, čo je v trestnom konaní absurdné a neprípustné a možno ho považovať za otvorené zasahovanie do nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní. Alebo sme snáď dospeli do doby, keď sa prokurátor má báť vysloviť svoje právne úvahy ( v tomto prípade nezáväzné), ktoré nie sú súladné s názorom politikov?

- Reklama -