Z centra Ríma nechali vysťahovať sídlo neofašistického hnutia

    0
    Stúpenci protirasistických a protifašistických hnutí protestujú so svetlicami a dymovnicami proti predvolebnému mítingu talianskeho krajne pravicového hnutia Casapound (Autor: TASR)

    Budovu, v ktorej sídli CasaPound – skupina hlásiaca sa k neofašistickej ideológii – sa celé roky snažili vyprázdniť už viaceré administratívy talianskej metropoly. Počas posledných rokov, keď Taliansko zažívalo pokles hospodárskeho rastu, sa toto hnutie výrazne zviditeľnilo v celej krajine.

    Starostka Ríma Virginia Raggiová rozhodnutie súdu označila za symbolické víťazstvo, aj napriek tomu, že zatiaľ k vykonaniu nariadenia nedošlo. Súd vydal verdikt v deň 76. výročia oslobodenia Ríma vojskami Spojených štátov spod nacistickej okupácie počas druhej svetovej vojny.

    Nariadenie, aby členovia krajne pravicového zoskupenia opustili priestory budovy, bolo založené na vyšetrovaní týkajúcom sa obvinení z nezákonného obsadenia nehnuteľnosti, uviedla polícia vo vyhlásení. To, kedy sa príslušníci hnutia CasaPound budú musieť z budovy skutočne vysťahovať, polícia nespresnila.

    Hovorca CasaPound tieto udalosti bezprostredne nekomentoval.

    Svoj názov toto krajne pravicové hnutie odvodzuje od básnika americkej moderny Ezru Pounda, ktorý bol podporovateľom talianskeho fašistického vodcu Benita Mussoliniho. CasaPound vystupuje proti imigrantom i proti globalizácii.

    Jej členovia sa podporu ľudí snažia získať napríklad rozdávaním jedla či inou formou pomoci v chudobných štvrtiach.

    V šesťposchodovej budove, ktorú od roku 2003 okupujú aktivisti krajnej pravice, žije aj viac než desať rodín. Vnútorné steny budovy sú pokryté antikapitalistickými plagátmi a zástavou Mussoliniho Národnej fašistickej strany.

    - Reklama -