Zamestnanci SND ministerke Milanovej navrhli spôsob výberu riaditeľa

    0
    Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (Autor: TASR)

    „Pri príležitosti piatkovej návštevy pani ministerky na pôde SND sme jej odovzdali túto výzvu, ktorú možno naďalej podpisom podporiť. Tieto hárky budú odovzdané priamo do podateľne Ministerstva kultúry (MK) SR,” uviedla jedna zo signatáriek otvoreného listu – vedúca oddelenia vizuálnej komunikácie SND Barbora Šajgalíková.

    Vo výzve iniciátori upozorňujú, že v júni 2020 sa končí súčasný mandát dočasne povereného riaditeľa SND Petra Kováča. Poukazujú zároveň na to, že inštitúcia sa postupne dostala do stavu, v ktorej je potrebné nevyhnutne riešiť nahromadené problémy.

    „Tie nezapríčinila len pandémia nového koronavírusu, ktorá prerušila jubilejnú 100. sezónu SND, ale aj zhoršovanie stavu spred koronakrízy, vyvolané individuálnymi zlyhaniami, chybami rezortu kultúry, nedostatočnou komunikáciou medzi ministerstvom a divadlom, ako i absenciou koncepčných riešení,” pripomenuli iniciátori výzvy.

    Signatári ministerku Milanovú žiadajú, aby zabezpečila nielen transparentné výberové konanie na nového generálneho riaditeľa, ale aj garanciu ďalších, súvisiacich opatrení. Ide o zabezpečenie stabilizovaného rozpočtu na  celé funkčné obdobie budúceho riaditeľa či riaditeľky i vytvorenie dozornej rady pozostávajúcej z členov výberovej komisie na celé funkčné obdobie nového šéfa inštitúcie.

    V rámci spresňujúcich podmienok navrhujú, aby bolo výberové konanie vyhlásené minimálne dva mesiace pred samotnou voľbou, kandidátmi by mohli byť aj uchádzači zo zahraničia a v prípade 11-člennej výberovej komisie by zastúpenie malo mať nielen ministerstvo a SND, ale aj ľudia z umeleckých vysokých škôl a renomovaných českých divadiel.

    „Uchádzači by mali prejsť verejným vypočutím a hlasovanie členov výberovej komisie by malo byť takisto verejné,” navrhujú podpísaní signatári pod výzvou, medzi ktorými je aj dramaturgička Činohry SND Miriam Kičiňová, majster zvukárov Činohry SND Patrik Pačes, členka činohry Táňa Pauhofová, prvý sólista Baletu SND Andrej Szabo, dirigent Opery SND Martin Leginus či vedúca kostýmovej výroby Umelecko-dekoračných dielní SND Katarína Čanecká.

    Nového generálneho riaditeľa SND musí rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z vážnych rodinných dôvodov.

    Vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) poverila vedením národnej inštitúcie dočasne šéfa činohry Petra Kováča. Neskôr avizovala, že vyhlásenie výberového konania na nového šéfa SND už nechá na nové vedenie rezortu.

    - Reklama -