Ministerstvo kultúry: V prípade dodávateľa telekomunikačných služieb chceme medzinárodný tender

    0
    Natália Milanová (Autor: TASR)

    Hovorca MK Matúš Bystriansky upozornil, že súčasné vedenie rezortu sa už od nástupu ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO) systematicky venuje preverovaniu uzavretých zmlúv.

    „Opakovane predlžovaná zmluva o poskytovaní telekomunikačných služieb a využitia dátovej siete Swan bola vyhodnotená ako nezodpovedajúca súčasným podmienkam na telekomunikačnom trhu. Z tohto dôvodu odbor informatiky na pokyn ministerky Milanovej začal prípravu technickej dokumentácie pre nové verejné obstarávanie,“ informoval Bystriansky.

    V súčasnosti podľa jeho slov má ministerstvo pripravený detailný popis aktualizovaných poskytovaných služieb predmetnej zmluvy. Počas leta chce spustiť proces verejného obstarávania (VO). V prvom kole formou predbežnej trhovej konzultácie a to z dôvodu veľkosti siete a množstvu objektov, v ktorých sídli MK.

    „Inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR sú nehnuteľné kultúrne pamiatky a inštalácia predmetu zmluvy v týchto budovách si vyžaduje osobitný  prístup,” objasnil Bystriansky.

    „Následne rezort  plánuje vypísať medzinárodný tender formou štandardného transparentného verejného obstarávania na predmetné služby v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, čo je aj predmetom záveru kontroly predmetnej zmluvy,“ dodal hovorca.

    Občianske združenie Slovensko.Digital informovalo, že ÚVO na základe podnetu OZ z novembra 2019 skonštatoval po kontrole obstarávania telekomunikačných služieb pochybenia zo strany rezortu kultúry, konkrétne rozpor so základnými povinnosťami verejného obstarávateľa zo zákona o verejnom obstarávaní, vrátane rozporu s princípom transparentnosti a princípom rovnakého zaobchádzania, čo malo vplyv na výsledok verejného obstarávania.

    - Reklama -