Lukašenko na návšteve v Maďarsku. EÚ by mala zrušiť sankcie voči Bielorusku, myslí si Orbán

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: TASR)

    Orbán, ktorý absolvoval oficiálnu návštevu Bieloruska na Lukašenkovo pozvanie, pripomenul, že Minsk je súčasťou stratégie Východného partnerstva EÚ. Podľa jeho slov nemožno takéto partnerstvo budovať prostredníctvom sankcií, informovala agentúra MTI.

    Hospodárska a obchodná spolupráca medzi EÚ a Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU) je podľa Orbána európskym záujmom.

    Lukašenko sa poďakoval Orbánovi za jeho návštevu, ktorú označil za “smelý krok” v čase pandémie koronavírusu a konštatoval, že Maďarsko je najbližším partnerom jeho krajiny v rámci EÚ.

    „Vzťahy medzi EÚ a Bieloruskom sa stali v ostatných rokoch čoraz pragmatickejšími, v čom zohráva Budapešť dôležitú úlohu. Sme naďalej otvorení pokračovaniu dialógu založeného na vzájomnej úcte a rovnosti práv,” zdôraznil bieloruský prezident.

    Orbán s Lukašenkom hovorili aj o situácii na Ukrajine, ktorú označili za destabilizujúcu z hľadiska európskej bezpečnosti.

    Zo spolupráce svojich krajín vyzdvihli bielorusko-maďarsko-švajčiarsku kooperáciu vo výrobe elektrických vlakov Stadler či perspektívu spoločnej výroby autobusov, najmä s elektrickým pohonom. Zhodnotili aj pozitívny prístup Maďarska a Bieloruska k budovaniu kapacít v oblasti jadrovej energie.

    - Reklama -