Zrejme musela prejaviť, odkiaľ politicky vychádza. Zhodnotil prejav prezidentky Čaputovej o stave republiky Ján Baránek

0
Ján Baránek. Reprofoto: Teraz.sk

Ako by ste zhodnotili prejav Zuzany Čaputovej o stave republiky? Prezidentka avizovala, že bude v niečom iný ako prejavy jej predchodcov. Splnila sľub? 

Jej prejav viac-menej nebol zlý. Stavila na nadstraníckosť, ale… Je pôvodne z Progresívneho Slovenska, ona asi musí spomenúť menšiny, určite mala na mysli aj LGBTI. Neviem, či je to tak akútny problém, aby to muselo zaznieť v správe o stave republiky. Podľa mňa je to umelo živený problém a pani prezidentka k tomu prispela. Správne pomenovala veci s krízovým stavom, páčila sa mi pasáž, že nemôžeme byť len montážna dielňa, že musíme venovať pozornosť aj vede a výskumu. Prejav bol ale celkovo vyvážený.

 

Správa prichádza len dva a pol mesiaca, odkedy sa stal premiérom Igor Matovič, ovplyvnilo ju to?

Do tej miery ju to ovplyvnilo, že doteraz medzi sebou nemali žiaden zásadný konflikt, ako mala napríklad s Robertom Ficom. Nemala dôvod sa voči vláde vymedzovať. Navyše, čo sa týka zvládnutia epidémie koronavírusu, pochválila obe vlády, aj predchádzajúcu, aj súčasnú.

Zuzana Čaputová pri správe o stave republiky v NR SR. Zdroj: TASR

Zaujalo vás obdobie pandémie niečím? Nemali by napríklad v čase krízy stúpať extrémisti, a u nás sa to zatiaľ nedeje?

Ani nie. Prekvapilo ma skôr, že občania sú pomerne disciplinovaní. No nemôže sa to zneužívať, všetko má svoje hranice. Vidíme to na príklade, keď premiér spomenul opäť nejakých deväťdesiat dní výnimočného stavu – myslím si, že už by mu to len tak neprešlo. Trpezlivosť ľudí dosiahla svoju hranicu.

 

A aký to bol prvý rok Zuzany Čaputovej vo funkcii?

Dosť nevýrazný. Nezaujala ma. Hneď na začiatku dostala Európsku cenu za politickú kultúru, ale inak ma jej prvý rok neoslovil ničím štátnickým, zaujímavým.

- Reklama -