Británia zastavila testovanie hydroxychlorochínu ako lieku na COVID-19

    0
    Viacerí politici vrátane brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara a amerického prezidenta Donalda Trumpa vkladali nádej do hydroxychlorochínu. Foto: TASR/AP

    „Zhrnuli sme, že hydroxychlorochín nemá žiaden pozitívny efekt na pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19,” uvádza sa vo vyhlásení autorov štúdie z Oxfordskej univerzity, kde testujú viacero možných liečebných postupov na nový koronavírus.

    Dodali, že “s okamžitou platnosťou” prestanú podávať pacientom tento liek, ktorý sa bežne požíva na liečenie malárie či autoimunitných ochorení, ako sú reumatoidná artritída alebo lupus.

    Hydroxychlorochín pred časom spropagoval americký prezident Donald Trump svojimi vedecky nepodloženými tvrdeniami, že lieči aj chráni pred nákazou novým koronavírusom.

    Na klinickej štúdii v Británii, počas ktorej bolo testovaných viacero druhov liekov, sa zúčastnilo celkovo 11 000 osôb v 175 nemocniciach.

    Vedci uviedli, že hydroxychlorochín dostávalo 1542 pacientov, zatiaľ čo 3132 osôb bolo podrobených len bežnej liečbe v nemocnici. Medzi oboma skupinami nenašli vedci po 28 dňoch “nijaké závažné rozdiely” v úmrtnosti, a ani dôkazy o tom, že by hydroxychlorochín skrátil čas strávený v nemocnici.

    Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla v stredu obnoviť klinické testy hydroxychlorochínu po tom, čo ich dočasne pozastavili pre rastúce obavy o bezpečnosť užívateľov lieku.

    WHO pritom odkázala aj na výsledky nedávnej štúdie publikovanej v odbornom časopise The Lancet.

    - Reklama -