Austrália sa pridala k protestom za práva Afroameričanov

    0
    Demonštranti protestujú pred Bielym domom vo Washingtone v nedeľu 31. mája 2020 proti policajnému zásahu, po ktorom zomrel pred týždňom neozbrojený Afroameričan George Floyd v Minneapolise. (Autor: TASR/AP)

    Protesty pod mottom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré odkazovali na rovnomenné celoamerické hnutie bojujúce za práva Afroameričanov, sa konali aj v mestách ako Melbourne, Brisbane či Adelaide.

    Nariadenie zakazujúce zhromaždenie v Sydney, ktoré bolo vydané v piatok večer kvôli obavám z nedodržiavania protivírusových opatrení, odvolací súd v Novom Južnom Walese v sobotu na poslednú chvíľu zvrátil a plánovaný protest označil ako “oprávnené verejné zhromaždenie”, čo umožnilo jeho konanie, píše agentúra DPA.

    Na protestoch v mestách Adelaide a Brisbane sa podľa odhadov zúčastnilo viac ako 10.000 ľudí. V Melbourne sa na demonštrácii zišlo približne 5000 ľudí. Počas pokojných protestov polícia umožnila demonštrantom dodržať bezpečné 1,5-metrové rozstupy.

    Väčšina demonštrantov si počas zhromaždenia zakrývala dýchacie cesty.

    Usporiadatelia protestov tiež účastníkom rozdávali ochranné a dezinfekčné prostriedky.

    Austrálske úrady v piatok varovali, že protesty s desaťtisícovou účasťou by mohli zvýšiť riziko šírenia ochorenia COVID-19.

    Niektoré skupiny protestujúcich upozorňovali aj na nespravodlivé zaobchádzanie s domorodými Austrálčanmi vo väzniciach. Podľa vládnej správy z minulého mesiaca majú mladí aborigéni 22-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú zadržaní alebo skončia v nápravnom systéme, než iné skupiny mladistvých v krajine.

    - Reklama -