FOTOGALÉRIA Desaťtisícové davy demonštrovali vo svete proti rasizmu a smrti Floyda

    0
    Pohrebníci majú problém nielen s úložnými priestormi pre zomrelých, ale sa aj obávajú koronavírusu, a tak ani neobliekajú telá do rakvy. Uprednostnení pri očkovaní nebudú. Foto: TASR

    V nemeckej metrople Berlín sa podľa miestnej polície zúčastnilo na proteste, ktorý sa konal na námestí Alexanderplatz, približne 15 000 ľudí. Dav mal skandovať Floydovo meno a niektorí účastníci protestu držali transparenty s nápismi Stop policajnej brutalite alebo Nemôžem dýchať.

    Podobné protesty v Nemecku sa konali aj v Mníchove, Frankfurte či Kolíne nad Rýnom.

    V Paríži sa napriek tomu, že polícia zakázala plánované demonštrácie z dôvodu hrozby narušenia verejného poriadku i ohrozenia zdravia na veľkých zhromaždeniach počas koronavírusovej pandémie, zišlo pred budovou americkej ambasády niekoľko tisíc Francúzov. Tých od ambasády oddeľovali bariéry aj poriadková polícia.

    V centre Londýna sa zhromaždil dav o veľkosti desiatok tisíc ľudí. Pripomenuli si pamiatku Floyda, ako aj ľudí, ktorí v Británii zomreli pri zásahoch polície alebo v dôsledku ľahostajnosti. Niektorí protestujúci, ktorých neodradil ani hustnúci dážď, sa následne presunuli pred americkú ambasádu v metropole. Mnohí z nich si pokľakli na koleno a vztýčili zaťatú päsť, pričom vykrikovali heslá ako Ticho je násilie a Farba (pleti) nie je zločin.

    Obdobnému protestu v Manchestri sa zúčastnilo približne 15 000 ľudí, zatiaľ čo vo waleskej metropole Cardiff ich prišlo zhruba 2000.

    V Austrálii sa protesty niesli aj v duchu aborigénov, ktorí zomreli vo väzení. V Austrálii má domorodá mládež často problémy so zákonom. Podľa vládnej správy z minulého mesiaca majú mladí aborigéni 22-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú zadržaní alebo skončia v nápravnom systéme, než iné skupiny mladistvých v krajine.

    Demonštrácie sa konali aj v Talianksu, Južnej Kórei, Japonsku, Senegale či Izraeli.

    George Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

    - Reklama -