Nadácia Pontis upozorňuje na nejasnosti pri poukazovaní dvoch percent z dane

    0
    Ilustračná snímka. Foto: TASR

    Situáciu okolo šírenia ochorenia COVID-19 nadácia podľa Schalekovej od začiatku starostlivo sledovala a prvé opatrenia prijala nasledujúci deň po ohlásení prvého prípadu.

    „Nadácia Pontis štandardne realizuje niekoľko rôzne veľkých podujatí za mesiac. Po vypuknutí krízy sme drvivú väčšinu z nich presunuli do online priestoru, ďalšie sme presunuli do druhej polovice roka a tie, pri ktorých to bolo možné, sme v tomto roku zrušili úplne,” povedala s tým, že v nadácii ešte aktívnejšie ako inokedy hľadali cesty, ako pomôcť spoločne prekonať kritickú situáciu.

    Nadácia sa tiež spojila s iniciatívou Kto pomôže Slovensku, aby okrem nemocníc dokázali zacieliť pomoc aj organizáciám, ktoré momentálne pracujú v teréne s ohrozenými skupinami.

    „Pomohli sme identifikovať ich a zmapovať ich potreby. Spolu s iniciatívou sme tiež zastrešili vývoj Aplikácie pomoci, ktorú momentálne aj spravujeme,” priblížila.

    Ako slovenský ambasádor globálneho dňa darovania #GivingTuesday sa nadácia ďalej rozhodla pripojiť k celosvetovej iniciatíve a usporiadať aj na Slovensku #GivingTuesdayNow.

    „Jeho cieľom bolo pomôcť občianskym organizáciám, povzbudiť občiansky aktivizmus a zjednotiť ľudí k štedrosti,” uviedla Schaleková.

    Dodala, že iniciatíva sa konala 5. mája a za jeden deň sa v prospech občianskych organizácií podarilo vyzbierať 25 000 eur.

    Keďže väčšinu podujatí nadácia presunula do druhej časti roka, na jeseň očakáva zvýšenie pracovného náporu a letný čas tak využije na ich pripravovanie, zároveň si však sú v nadácii podľa Schalekovej vedomí, že môže prísť druhá vlna nového koronavírusu.

    „Už pri plánovaní presunu aktivít sme sa zaoberali myšlienkou na druhú vlnu a pri väčšine aktivít máme aspoň predbežný plán, ako postupovať v takejto situácii,” dodala.

    - Reklama -