Pri proteste proti rasizmu v Londýne zranili demonštranti 14 policajtov

    0
    Žena gestikuluje po tom, čo vyliezla na sochu Abrahama Lincona počas protestu proti rasizmu a policajnej brutalite na pamiatku Afroameričana Georgea Floyda v Londýne (Autor: TASR)

    V centre britskej metropoly sa v sobotu zišli tisíce ľudí, aby vyjadrili svoj hnev nad smrťou Afroameričana Georga Floyda. Agentúra Reuters informovala, že až na potýčku menšej skupiny účastníkov protestu s políciou mala demonštrácia prevažne pokojný priebeh.

    „Som hlboko zarmútená, že niekoľko demonštrantov sa včera večer v Londýne správalo voči polícii násilne, pričom zranili 14 policajtov,” uviedla vo vyhlásení Dicková. Podľa jej slov bolo ich správanie “šokujúce a úplne neprijateľné”.

    Polícia ďalej uviedla, že na protestoch na začiatku týždňa utrpelo zranenia 13 policajtov a zatkla aj k niekoľko osôb.

    Ďalšie protesty sa očakávajú aj v nedeľu. Komisárka varovala, že protesty by mohli zvýšiť riziko šírenia ochorenia COVID-19 a vyzvala demonštrantov, aby našli iný spôsob, ako vyjadriť svoje názory bez toho, aby vyšli do ulíc Londýna.

    George Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolis pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

    - Reklama -