Z Dediniek na Geravy lanovka ešte ani tento rok nepôjde

    0
    Na archívnej snímke schátraná nástupná stanica sedačkovej lanovky z Dediniek na planinu Geravy (Autor: TASR)

    Prevádzka lanovky bola pre technickú nespôsobilosť ukončená v roku 2012. V roku 2018 predpokladali, že lanovka na Geravy bude fungovať v letnej turistickej sezóne 2019, neskôr avizovali termín rekonštrukcie do 30. apríla tohto roka.

    Ako Vargová Jurková spresnila, k prvotnému omeškaniu prispeli náročné administratívno-technické procesy a prekážky. Aktuálne omeškanie spôsobila vyššia moc, keď sa na prácach nemohlo pokračovať pre okolnosti súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

    „Vzhľadom na komplikovaný cezhraničný pohyb nemohol český dodávateľ zabezpečovať riadne pokračovanie prác. Celý tento prestoj sme sa však zároveň snažili vyplniť efektívnymi rozhovormi s miestnymi samosprávami a podnikateľskými subjektmi smerujúcimi k tomu, aby bolo lokálne návštevnícke zázemie na prevádzku pripravené,“ spresnila s tým, že po uvoľnení opatrení práce ďalej pokračujú a všetko smeruje k tomu, aby lanovka na Geravy bola pripravená na prevádzku na budúcoročnú turistickú sezónu.

    Táto lanovka by mala dať návštevníkom možnosť absolvovať pohodlný presun z Dediniek na planinu Geravy a absolvovať ďalší turistický program v tejto lokalite.

    „Veríme, že bude lákadlom pre nových návštevníkov, objaviteľov južnej časti Národného parku (NP) Slovenský raj, ktorá je často neprávom v tieni rozvinutejšej a známejšej severnej časti,“ povedala.

    Pohľad na schátranú nástupnú stanicu lanovky na Geravy. Zdroj: TASR

    Cieľom podľa jej slov nie je vytvoriť veľkú atrakciu, ktorá spôsobí kolaps alebo paralýzu daného územia a znepríjemní život miestnym obyvateľom.

    „Lanovka na Geravy vychádza z našej dlhodobej filozofie manažmentu destinácie NP Slovenský raj, ktorá je rozdelená na severnú a južnú časť. Do celého konceptu zapadá viacero čiastkových projektov či aktivít – napríklad Ľadový expres alebo ostatná rekonštrukcia Kopaneckej cesty,“ dodala. Lanovka by teda mala byť doplnkovou atrakciou a prvkom infraštruktúry, mala by pritiahnuť návštevníkov a zároveň pomôcť rozptýliť návštevnícku záťaž, ktorou trpí presaturovaný sever NP. Riaditeľka KRT doplnila, že lanovka má byť zároveň aj stimulom pre celú lokalitu a podnikateľské prostredie v nej.

    Dĺžka tejto jednosedačkovej lanovky so 146 sedačkami má byť necelé dva kilometre s prevýšením približne 220 metrov.

    - Reklama -